Mar Charbel

Posted by ... On 08:11 No comments

Mar Charbel (den helige Charbel på arabiska) är ett av de viktigaste helgonen för maroniter.
Han föddes 1828 i en fattig maronitisk familj i norra Libanon. Vid 23 års åldern gick han med i Marias maronitiska munkorden och blev novis (lärjunge).

Efter två års prov sändes Charbel till klostret S:t Maroun och gav sina munklöften om renhet, fattigdom och lydnad.
16 år levde han som präst och munk i klostret. Sedan bad han om tillstånd att leva som eremit på ett berg nära klostret. Där bodde han i 23 år, ensam inför Gud i bön. Han blev känd för sin starka kärlek till Jesus och till den heliga mässan.
På julafton år 1898 dog Charbel, 70 år gammal, efter att ha varit sjuk en kort tid.
Kort efter hans död kom ett klart ljus från hans grav. Närboende bönder såg detta ljus och skyndade till klostret för att berätta om det som hänt.

Men munkarna trodde inte på bönderna. Ljuset kom och gick och allt fler såg det. De gick till klostret flera gånger, men munkarna trodde dem fortfarande inte. Till slut gick de med på det och berättade allt för sin biskop. Biskopen gav tillstånd att öppna Charbels grav för att se vad som hänt.

När de öppnade graven fick de se något som de aldrig sett förut. Efter flera månader i graven var Charbels kropp forfarande hel, som min och din kropp.
Människor från hela världen reste till klostret för att be om Charbels förbön, och många vittnade om att de blivit helade till kropp och själ.

Femtio år senare öppnade man graven igen. Charbels kropp hade fortfarande inte brutits ned! Läkare undersökte kroppen och kom till slutsatsen att det var ett mirakel från Gud.
Nu började ännu fler mirakel ske och folk från alla möjliga religioner reste till klostret Annaya där Charbels kropp finns än idag.

110 år efter Charbels död sker fortfarande mirakel på denna plats och runt om i världen som har med Mar Charbel att göra.
Det sker andra mirakel runt om i världen också. Man vet aldrig, kanske du får uppleva en mirakel en dag! Eller kanske har du redan gjort det?

Maroniter?

Den maronitiska kyrkan i Libanon är en del av den Katolska Kyrkan. Maroniter är alltså kristna Libaneser, med en egen historia och egna traditioner. Kyrkan har funnits väldigt länge och idag lever maroniter även i Svergie.

0 Kommentera: