Guds medlidande ♥

Posted by ... On 03:40 No comments

(Svensk utgåva, Veritas Förlag, 2007)

Seewald = Var det kärlek till människorna som gjorde att Gud ville skicka sin Son, eller var det kanske på grund av medlidande?

B16 = Jag skulle inte vilja sätta medlidande och kärlek som varandras motsatser. Verkligt medlidande är ju mer än bara sentimentalitet. Det är en sorts identifikation med den andres lidande och därmed en väsentlig del av en handling i Kärlek.

De gamla grekernas värld framhävde Guds oföränderlighet och framställde honom därför också som ren ande som inte kan ha känslor, ännu mindre lidande. Det har föranlett de kristna att fråga hur det nu egentligen är med Gud. Och Origines har en gång sagt det sköna ordet: Gud kan visserligen inte lida men han kan känna medlidande. Det betyder att han fullbordar identifikationen med oss, de lidande. Det är kärlekens stora handling där han ända in i det kroppsliga, identifierar sig med oss i Kristus - och därmed identifierar oss med honom och drar oss med in i hans kärlek.

Jag skulle alltså vilja säga, att just därför att kristendomen mot den stoiska etikens frånkoppling av det absoluta lidandet ställer fram medlidandets kraft, så har den också proklamerat kärleken. Medlidande i rätt mening är en kärlekshandling.

0 Kommentera: