Är du Ödmjuk?

Posted by ... On 12:38 No comments

Det förra inlägget handlade om Högmod, så här är "yinnet" till dess "yang" --> Ödmjukhet! ;o)

Wikipedia anser att en ödmjuk person är en person som inte inriktar sig på att känna eller hävda någon storhet - Anspråkslös (vilket i princip betyder att han eller hon inte tar ära för saker). Exempelvis en Superman som beter sig om en vanlig människa. Enligt NE är det en person som till sin natur "alltid klandrar sig om något blir fel" (vad tycker ni om den tolkningen?).

Alla som har simmat runt i boken "Borta med vinden" vet att det finns två karaktärer som verkligen personifierar högmod respektive ödmjukhet. Den högmodiga Scarlett som tycker att alla i omgivningen är dumma och irriterande och den ödmjuka Melanie som inte ser något ont i någon, framför allt inte i Scarlett. Här är ett litet klipp från filmen:

ps- boken är bättre än filmen ;) 
Men vad säger Kyrkan om ödmjukhet?
Katolska Kyrkans Katekes: "Ju mer vi förnekar oss själva, desto mer följer vi en andlig väg. Utan ödmjukhet kan vi inte bli förlåtna för våra synder." (Eftersom utan ödmjukhet kommer vi inte att ångra våra synder, därav kan vi inte heller bli förlåtna för dem ;)

Vad säger Bibeln?
"Den som upphöjer sig själv skall bli förödmjukad och den som ödmjukar sig själv skall bli upphöjd" Luk 14:11
"Mitt barn, sköt dina sysslor i ödmjukhet så blir du mer älskad än den som är frikostig med gåvor". Syr 3:17
"Klä er i ödmjukhet mot varandra ty Gud står emot de högmodiga men de ödmjuka visar han nåd". 1Pet 5:5

Att vara ödmjuk handlar inte om att se ner på sig själv, det handlar om att inte se ner på andra, att inte upphöja sig själv för att förödmjuka andra... Att vara ödmjuk handlar framför allt om att ha insikten att man är ingenting utan Gud och att all ära i grund och botten tillhör Honom. ;o) Bazinga!

Det här inlägget är en fortsättning på vår serie om Dygder & Synder. 

0 Kommentera: