Kristna syrier hålls fångna av rebellgrupper

Posted by ... On 23:02 No comments


12 000 kristna hålls fångna i det lilla samhället Rableh nära den libanesiska gränsen sedan syriska rebellstyrkor omringat byn.


Blockaden av byn, som snart varat i två veckor, gör att människorna där inne "lever på bröd och vatten", rapporterar nyhetsbyrån Fides. Mat och medicin har tagit slut och det saknas mjölk och blöjor till barnen. Byn uppges vara omringad från alla håll. Tre unga män från byn ska ha ha dödats av prickskyttar. En av dem var gift och pappa till fyra barn, berättar en anonym präst för Fides. Endast lite hjälp har nått de belägrade.

"Vi behöver all hjälp vi kan få"
Både den melekitiska (grekisk-katolska) patriarken och Vatikanens nuntie i Syrien har vädjat för de fångade i Rableh.

Enligt nyhetsbyrån CNA har den nederländska organisationen Hjälp kyrkan i nöd (Kerk in Nood) försökt hjälpa en by som befinner sig i liknande situation som Rableh. Man har försökt att komma in i byn med bröd, men beskjutits. Caritas i Libanon har förmedlat en desperat vädjan från den lokale prästen, som lyckats ringa dem från sin mobil:

- Vi har organiserat oss så att vi kan överleva. Vi står vid varandras sida och vi delar på allt. Vi behöver all hjälp vi kan få. Snälla, hjälp oss, sa prästen enligt Hjälp kyrkan i nöd.

50000 euro
Organisationen har samlat ihop 50 000 euro och försäkrar att medlen ska gå till nödvändiga förnödenheter.

Fides rapporterar också att ett grekisk-katolskt kloster i Quara har träffats av en bomb. I klostret befann sig då ett femtiotal personer, bland dem ett tjugotal flyktingar. Inga människor skadades, men väl delar av det 1 500 år gamla klostret.

Fick fly till ett kloster
Ärkebiskopen i Aleppo har tvingats fly till Libanon sedan hans residens angripits och plundrats under striderna mellan regerings- och rebelltrupperna. Han och flera andra präster fick först fly till ett närbeläget kloster. Även de melekitiska och maronitiska ärkebiskopsresidenserna angreps. Stridande tog sig också in Museet för bysantinsk kristendom "Maarrat Nahman" och förstörde ikoner och andra utställningsföremål.

Enligt källor till Fides befarar de kristna kyrkorna i Syrien att striderna urartar i "sekteristiskt våld".

0 Kommentera: