Chile vann VM i gatufotboll för hemlösa

Posted by ... On 12:10 No comments

Chile vann den tionde upplagan av Homeless World Cup, det sociala världsmästerskapet i gatufotboll för hemlösa, flyktingar och tidigare alkohol- och narkotikaberoende personer. Chilenarna besegrade i finalen i Mexico City värdlandet Mexikos lag med 8–5.
De mexikanska arrangörerna av Homeless World Cup kunde glädja sig åt en enorm publiktillströmning under turneringen. Mer än 200 000 människor följde turneringen på gatufotbollsplaner på Zocolao, det stora torget framför den välkända katedralen i Mexico City.
Homeless World Cup startade som ett Caritas-initiativ i Graz, Österrike i samband med att Graz var kulturhuvudstad 2003. Sedan dess spelas turneringen varje år.
Vinnare är egentligen de deltagande fotbollsspelarna redan från första avspark. Huvudsyftet med Homeless World Cup är att återanpassa marginaliserade människor till samhället. Som generalsekreteraren för österrikiska Caritas, Bernd Wachter, rapporterade under förberedelserna för turneringen: ”En tredjedel av spelarna lyckas påtagligt förbättra sin livssituation efteråt.” Flera kan slussas till nya arbeten. Därför ser Caritas i Österrike tillsammans med 30 andra sociala inrättningar detta projekt som en viktig del av fattigdomsbekämpningen.

0 Kommentera: