Flera hundra anglikaner blir katoliker vid påsk

Posted by ... On 09:14 No comments

Cirka 20 präster och 600 lekmän ansluter sig till den nyupprättade katolska personalordinariatet "Our Lady of Walsinghamen.

I Storbritannien förbereder sig från askonsdagen, totalt 33 större grupper anglikaner för övergången till den katolska kyrkan dagarna före påsk. Det handlar om cirka 20 präster och 600 lekmän som vill gå med i, det nybildade katolska personalordinariatet "Our Lady of Walsingham" rapporterade den katolska nyhetsbyrån SIR på tisdagen. Efter flera veckors förberedelsetid, kan sedan de konverterade på skärtorsdagen eller vid påsk sedan ta emot konfirmationens sakrament och bli officiellt upptagna i i den katolska kyrkan. Den första prästvigningen för det nya Ordinariatet sker sedan till Pingst.

Vatikanen hade i november 2009 gjort genom påvens dekret "Anglicanorum coetibus" en egen kyrka strukturer för anglikaner som ville gå över till katolska kyrkan. Den gör det möjligt att konvertera och ändå behålla ett antal anglikanska traditioner. I mitten av januari 2011 i Storbritannien bildades det första personordinariatet och de före detta anglikansk biskopen Keith Newton utnämndes till ledare. Fler Ordinariat kommer snart att bildas i USA, Kanada och Australien, sägs det i Rom.

Vatikanen har upprepade gånger understrukit att de nya strukturerna inte är någon belastning för den ekumeniska dialogen mellan katoliker och anglikaner. Det handlar inte om ett aktivt värvande av medlemmar från andra kyrkor, men skulle erbjudas personer som för sin egen del söker sig till ett nytt andligt hem.

0 Kommentera: