Film: Gudar och människor

Posted by ... On 22:42 1 comment

Prisbelönt film om algeriska trappistmunkar


Stockholms filmfestival visar under november Xavier Beauvois film Les hommes et les dieux (Gudar och människor), om de sju trappistmunkar från Tibherine i Algeriet som år 1996 fördes bort, hölls fångna under två månader och till sist brutalt mördades av extrema islamister. Filmen, som vann juryns stora pris i Cannes i år, får svensk premiär i januari.

Filmen visar munkarnas vardag – bön, arbete, studier – och deras liv i broderlig fred och endräkt med de muslimska byborna, men i skuggan av det tilltagande våldet. Den är ett filmiskt mästerverk – men inte bara, som filmfestivalen annonserar, en omskakande berättelse. Framför allt är det ett inre drama – en ”andlig thriller”, som en fransk filmforskare formulerat saken.I Frankrike har filmen nått en mycket bred publik och även, enligt Le Figaro, fungerat som motor i en intensifierad religionsdialog mellan kristna och muslimer. / Signum


1 Kommentera:

För er som ínte såg den på SFF och inte vill vänta till nästa år då den kommer på bigraferna kan jag tipsa om att torsdag den 2 december kl 19.00förhandsvisas "Gud och människor", i S:t Jacobs kyrka, Västra Trädgårdsgatan 2, Kungsträdgården. Fri entré.