Ny stor intervjubok med påven utkommer 23 november

Posted by ... On 04:49 No comments

Nästa tisdag, den 23 november, utkommer en ny stor intervjubok med påven Benedictus XVI. Bokens titel är Light of the World (Världens ljus) och den bygger på en rad längre intervjuer som den tyske journalisten Peter Seewald gjorde med påven i somras.
Den nya boken publiceras samtidigt på åtta olika språk, däribland engelska, tyska, franska och italienska. I boken kommenterar påven bland annat sitt eget sätt att hantera pedofilskandalerna inom kyrkan. Påven säger i boken att han själv är chockad över antalet sexövergrepp inom den katolska kyrkan. Han önskar att han på ett tidigare stadium insett vidden av problemen och gått an dem mera resolut än han gjorde.

Påvens nya bok presenteras vid en presskonferens i Rom nästa tisdag, den 23 november, av biskop Rino Fisichella, presidenten för det nybildade Rådet för nyevangelisation. Även bokens utgivare, journalisten Peter Seewald, kommer att vara närvarande vid presskonferensen.

I en intervju med den tyska tidningen Rheinische Post säger Peter Seewald idag, den 16 november, att ”påven är skakad i sitt innersta av omfattningen av pedofilskandalerna.” Enligt påven är övergreppen samtidigt en förbrytelse mot själva tron. Miljontals troende världen över är skakade av vad som har skett. Präster och andra med kyrkliga vigningar har fått ett särskilt uppdrag, och man borde kunna ställa högre krav på dem än på andra.

Seewald säger vidare att påven menar att kyrkan idag befinner sig i en kris, och att ”påven själv som ingen annan är beredd att erkänna sina egna brister och försumligheter i hanteringen av problemen.” ”Om man ser vilka brott som människor, inklusive präster, har begått inom kyrkans sammanhang, då förstår man samtidigt att kyrkan måste bäras av någon som är större än hon själv; Kristus. Om kyrkan bara vore ett verk av människor skulle hon sedan länge ha gått under”, menar påven.

Enligt den italienska tidningen Il Foglio ångrar påven det citat som han läste upp om islam i samband med sin omdebatterade föreläsning i Regensburg den 12 september 2006. Han hade inte räknat med att det skulle komma att uppfattas på det sätt som skedde. Och enligt tidningen Panorama yttrar sig påven i sin nya bok förutom om islam och pedofilskandalerna inom kyrkan också om teman som skilsmässor, preventivmedel och gifta präster.

Den 65-årige journalisten Peter Seewald har tidigare arbetat på de stora tyska tidningarna Spiegel och Stern. Det är nu tredje gången han ger ut en intervjubok med Joseph Ratzinger (alias Benedictus XVI). Första gången var 1996, då han intervjuade den dåvarande kardinal Ratzinger som chef för Troskongregationen, och publicerade intervjuerna i en bok med titeln Salz der Erde (”Jordens salt”). År 2000 följde sedan intervjuboken Gott und die Welt (som också givits ut på svenska av Veritas förlag med titeln ”Gud och världen”). Bägge böckerna har översatts till mer än 20 olika språk.

0 Kommentera: