Anders Behring Breivik är frimurare – inte kristen fundamentalist

Posted by ... On 05:50 3 comments

Den misstänkte terroristen Anders Behring Breivik skildras av media som en ”kristen fundamentalist”. Även om det är sant eller inte (förmodligen inte) så har tidninen kreutz.net mer information om mannen. Bilden till höger skildrar Breivik där han bär den traditionella frimurarnas förkläde i den norska frimurarorden av 3:e graden. Du kan läsa mer om den norska frimurarorden HÄR och HÄR och i Dagens Nyheter.

Vad som än kommer fram om detta monster, så är en sak säker, han är mer komplex än en vanlig ”kristen fundamentalist”. Den genomsnittliga kristna fundamentalistien är vanligtvis anti-frimurare. Kristna fundamentalister, både protestanter och romerska katoliker, tenderar att komma överens om detta.

Protestantiska fundamentalister i allmänhet anser att frimureriet är ockult och hedniskt till sin natur, men frimurare är också mycket anti-kristna till sin natur. Den katolska kyrkan förbjuder alla dess medlemmar från att bli frimurare under hot om bannlysning. Medan den katolska kyrkans ståndpunkten i denna fråga är tydlig, så är de protestantiska fundamentalisternas ställning absolut och militant. De menar i allmänhet att ”kristna inte kan vara frimurare.”

Med tanke på avståndstagandet från kristna fundamentalister i denna fråga, och med tanke på att Breivik noterade frimureriet som ett ”intresse” på sin Facebooksida fram till massakern, är det nästan omöjligt att han kan vara en ”kristen fundamentalist.” Han är sannolikt en sinnesrubbad galning som inte vet mycket om den konservativa protestantiska kristendomen för att förstå att hans medlemskap i frimurarorden motsäger allt som hans förmodade ”konservativa kristendom” står för.

På en YouTube-video skildrar Breivik sig själv som en Tempelriddaren och korsfarare mot det mångkulturella experimentet i Europa. Även om vissa europeiska och amerikanska konservativa skulle sympatisera med hans starka ställning mot mångkultur, skulle ingen sympatiserar med det extrema våld som han tog den till. Videon påminner snarare om nazististpropaganda. Även om Breivik inte var en formell medlem av någon nynazistisk grupp, så var han känd för att skriva på deras Internetforum. Videon har tagits bort från webben och jag misstänker att den kommer att användas som bevis i hans rättegång.

Det finns inget försvar för denne mans avskyvärda handling. Det faktum att han massakerade oskyldiga människor visar att han inte är en Kristi tjänare. Låt oss be för offren i Norge, och allra mest för föräldrarna och familjerna till de mördade tonåringar på Utoya. Må Gud trösta dem genom denna hemska kris.

Andra som skriver om Anders Behring Breivik är DN, DN, DN, DN, DN, Dagen,Dagen, SVD, GP, GP, HD, SR, SR, EKURIREN, EKURIREN, SVT,

Hämtat från bloggen: Novitas Catholicus

3 Kommentera:

Nej, kristen är han inte. Vare sig fundamentalist eller något annat. Enligt uppgift skriver han så här om sin religiositet:

"I'm not going to pretend I'm a very religious person as that would be a lie. I've always been very pragmatic and influenced by my secular surroundings and environment. In the past, I remember I used to think; 'Religion is a crutch for weak people. What is the point in believing in a higher power if you have confidence in yourself!? Pathetic.' Perhaps this is true for many cases. Religion is a crutch for many weak people and many embrace religion for self serving reasons as a source for drawing mental strength (to feed their weak emotional state f example during illness, death, poverty etc.)."

Hej!
Om det nu är så att Breivik inte kan vara kristen, eftersom ''han massakrerade oskyldiga människor'', så måste väl samma sak gälla för de delar av den katolska kyrkan som stod för tortyr och avrättningar under inkvisitionen? Vilka katolska kyrkoledare är då inte kristna enligt er? Med tanke på alla de förföljelser som katolska kyrkan har stått för, både mot vanliga människor, folkgrupper och vetenskapsmän (ex Galileo, judar etc etc) så kanske det vore på sin plats med lite ödmjukhet från er sida? Vänliga hälsningar; Bo Hoffman

Det här inlägget är hämtat från bloggen Novitas Catholicus ;) men jag kanske kan ge ett svar på den ändå. Ja kyrkan har under sin 2000åriga historia vid flera tillfällen betett sig okristet och har bett om ursäkt för sina misstag. För oss katoliker är det självklart att kyrkan kan fela, då där människan finns där finns även möjligheten att synda. Men vad gäller Brievik så anser han inte ens sig själv vara kristen.

Synen på katolska kyrkan i Sverige är starkt influerad av reformationen, vilket leder till att man kan tro en massa saker om katolska kyrkan som inte alltid stämmer. Därför undrar just vilka vetenskapsmän blev förföljda av kyrkan? Galileo dog i sin egen säng och hans dotter valde att senare bli nunna. Det var t.o.m. kyrkan som sponsrade Galileos forskning. Vilka folkgrupper är det du syftar på när du säger att kyrkan ska ha förföljt dem? Om det är människor av judisk tro så vore det snällt om du kunde specificera när och var de skulle ha blivit förföljda av katolska kyrkan?