USA uppmanar Vietnam att frige präst

Posted by ... On 05:48 No comments

USA:s regering och olika människorättsgrupper uppmanar nu Vietnam att frige den regimkritiska katolske prästen Thadeus Nguyen Van Ly, som natten till tisdags arresterades. Ly har i sammanlagt 16 år suttit fängslad för sin demokratikamp.

I tisdags uttryckte USA:s regering sin oro för prästen Thadeus Nguyen Van Ly som hämtades av polis i måndags natt och fördes till fängelset Nam Ha, i staden Ba Sao, utanför huvudstaden Hanoi, rapporterar nyhetsbyrån AP.

- Vi uppmanar Vietnams regering att genast frige honom. Ingen individ borde bli fängslad för att ha använt sin rätt att uttrycka sin åsikt, säger Heide Bronke Fulton, talesperson för USA:s utrikesdepartement.

Totalt har Ly spenderat 16 år i fängelse. Senast för att ha hjälpt till att starta upp den regimkritiska gruppen Bloc 8406, som förespråkar ett införande av flerpartidemokrati. För detta dömdes han 2007 till åtta års fängelse men blev tillfälligt frigiven i mars förra året på grund av sitt sjukdomstillstånd.

Bland annat en hjärntumör och flera slaganfall. Hans tillfälliga frigivning gick ut i mars i år och Vietnams myndigheter säger sig noterat att han fortsätter att sprida antikommunistisk propaganda och påstår även att han nu ska ha tillfrisknat tillräckligt för att kunna återvända till fängelset.

Även människorättsorganisationer, bland annat Human Rights Watch, protesterar mot behandlingen av prästen.

- Fader Ly blev arresterad enbart för att ha uttryckt en fredlig politisk övertygelse och borde aldrig satts i fängelse från början, säger Phil Robertson, direktor för Human Rights Watch i Asien.

/Dagen.se

0 Kommentera: