Sätrakyrkan utanför Stockholm säljs till Katolska kyrkan

Posted by ... On 07:27 No comments


Sedan Svenska kyrkan skildes från staten år 2000 har medlemsantalet minskat. I Skärholmens församling söder om Stockholm, där Sätrakyrkan ligger, har antalet medlemmar minskat till 9 500.


Det har resulterat i att kostnaderna för församlingens fyra kyrkor blivit för höga. Skärholmens församling beslutade därför att sälja Sätrakyrkan. Och att köparen är Katolska kyrkan stämmer överens med hur man velat ha det. 


- Vi ville sälja till ett kristet samfund för att det ska fortsätta vara en kyrka, säger Ulrika Nylén från Svenska kyrkan i Skärholmen.


Och köparen är inte obekant för Svenska kyrkan. Tvärtom har Skärholmens församling de senaste åren samarbetat just med Katolska kyrkan, bland annat genom att katolska mässor hållits där, skriver tidningen Södra Sidan. 


Så beslutet att sälja Sätrakyrkan till Katolska kyrkan känns inte så dramatiskt. Dessutom kommer inte Svenska kyrkans verksamhet i Sätrakyrkan att upphöra helt. En dag i veckan kommer de att ha verksamhet i lokalerna.


Genom försäljningen slipper Skärholmens församling ansvaret för fastigheten och kan i stället koncentrera sig på sitt uppdrag och sin verksamhet.


- Det blir ombytta roller. Vi kommer nu att hyra av Katolska kyrkan som tidigare hyrde av oss, berättar Ulrika Nylén.


Hur mycket Katolska kyrkan betalar för Sätrakyrkan är inte känt.


0 Kommentera: