Biskop Erwin Kräutler, beskrivs om en av Brasiliens viktigaste försvarare av ursprungsbefolkningar, och redan på 80-talet lyckades han få in säkerställandet av ursprungsbefolkningarnas rättigheter i den brasilianska konstitutionen.
Han spelar även en viktig roll i motståndet mot en av Sydamerikas största och mest kontroversiella energiprojekt, Belo Montedammen, som är planerad att byggas i hans stift, Xingu. Om dammen blir verklighet kommer 1000 kvadratkilometer skog att förstöras, och 30 000 människor tvingas flytta.
Biskop Kräutler är född i Österrike 1939 och prästvigdes 1965 och sändes kort därefter som missionär till Brasilien. 1978 blev han brasiliansk medborgare. Erwin Kräutler är inspirerad av den sk befrielseteologin, och utnämndes 1980 till biskop av Brasiliens största stift, Xingu av påven Johannes Paulus II.
Han är även ordförande för den Brasilianska katolska biskopskonferensens organisation för arbete med ursprungsbefolkningar, CIMI. Under hans ledarskap har CIMI blivit en av de viktigaste försvararna av ursprungsbefolkningarnas rättigheter, med betoning på landrättigheter, rätt till självstyre och hälsovård.
Biskop Kräutler har sedan 2006 polisskydd dygnet runt, bland annat därför att han krävt en ordentlig utredning av mordet på den katolska nunnan och miljöaktivisten syster Dorothy Stang 2005.
Under senare tid har han fått motta en rad dödshot med anledning av sitt engagemang mog Belo Montedammen. Redan i oktober 1987 skadades han allvarligt i en bilolycka som man misstänker var ett planerat attentat. Olyckan skedde bara månader innan den nya lagen rörande urpsrungsbefolkningarna antogs.
Biskop Kräutler delar priset med tre andra pristagare, Nnimmo Bassey, från Nigeria, som pekat på oljeproduktionens ekologiska och mänskliga konsekvenser, Shrikrishna Upadhyay och organisationen Sappros, Nepal och Physicians for human rights, Israel för deras kamp för allas rätt till hälsa i Israel och Palestina.
Right Livelihoodkommitténs motivering för priset till biskop Erwin Kräutler lyder:"för sin livslånga insats för ursprungsbefolkningens mänskliga och ekologiska rättigheter och för sina enträgna ansträngningar att rädda Amazonas skogar".
Right Livelihoodpriset, som även kalla ”alternativa nobelpriset” delas ut sedan 1980. I år får pristagarna dela på 200 000 Euro. Priset delas ut den sjätte december i Sveriges Riksdag.
För att se bilder, videoklipp och intervjuer med biskopen gå in på livelihoods hemsida =)
0 Kommentera:
Skicka en kommentar