Påvens brev till blivande präster

Posted by ... On 01:52 No comments

Han vill uppmuntra de präststuderande att hålla fast vid sitt kall och övervinna tvivel


I kölvattnet av sexövergreppsskandalerna har nu samtliga präststuderande i Katolska kyrkan fått ett brev från påven. Budskapet är att präster behövs, och att de spelar en nyckelroll för att hjälpa människor att se Guds närvaro i världen.

Och behovet är särskilt stort nu, när religiös likgiltighet, prästerskapets moraliska misslyckanden och sexövergreppen kastar skugga över världen och kyrkan, skriver Benedikt XVI.

Med brevet vill han uppmuntra dem som studerar vid katolska prästseminarier att stå fast i sitt kall och övervinna de tvivel som kan dyka upp efter att så många präster solkat ner arbetet i kyrkans tjänst.

Brevet offentliggjordes i måndags och kommenteras på sina håll som "en oväntad post skriptum till Prästernas år". Sexövergreppsskandalerna kulminerade just under det år som kyrkan vigt åt prästerna. Prästernas år, som avslutades i juni i år, skulle rikta fokus mot det prästerliga kallet och celibatets värde men det var i stället prästers brott och svek mot folket som hamnade i centrum.

Enligt vissa experter har sexövergreppen inte bara påverkat kyrkans image negativt. Många män som känt kallelse till ett liv som präst har backat ur. Det kan bli ett stort problem för kyrkan som redan nu brottas med en sjunkande återväxt i prästkåren, särskilt i Europa.

Tuffare krav på prästkandidater

Påven har flera gånger bett offren och kyrkans lekmän om ursäkt och försäkrat om tuffare krav på prästkandidater. I brevet talar han åter om den skam och skada som förövarna orsakat "i stället för att leda människor till större mänsklig mognad och föregå med gott exempel."

"Allt detta gör att många människor, kanske till och med vissa av er, frågar sig om det är gott att bli präst, och om celibatet går ihop med ett riktigt mänskligt sätt att leva. Men inte ens de mest förkastliga övergrepp kan misskreditera den prästerliga missionen, som är och förblir stor och ren", skriver påven.

Samtidigt påpekar han att kyrkan måste bli ännu mer på sin vakt och noggrannare vid bedömningen av kallelser. Ett prästseminarium ska ge balans mellan "hjärta och hjärna, förnuft och känsla, kropp och själ", vilket omfattar även kandidaternas sexualitet.

Personligt brev

Brevet är mycket personligt. Den 83-årige påven inleder det med att berätta om när han i december 1944 blev inkallad till det militära. "Kompanichefen frågade var och en av oss vad vi hade för planer för framtiden. Jag svarade att jag ville bli katolsk präst. Löjtnanten svarade: Då får du hitta på något annat. I det nya Tyskland behövs det inga präster. Jag visste att det här "nya Tyskland" redan var på väg att försvinna och att, efter den enorma förödelse som denna galenskap dragit över landet, skulle prästerna behövas mer än någonsin."

/Dagen

0 Kommentera: