Nu är det inte hennes anmälan mot pedofilprästen som gett henne helgonglorian. I alla fall inte bara den. Det är hennes liv i de minsta av våra bröders tjänst.
Mary MacKillop (1842-1909) grundade tillsammans med en engelsk präst Sankt Josefsystrarna av Det heliga hjärtat, en nunneorden som från allra första början ägnat sig åt utbildning och socialt arbete bland fattiga. Hon grundade skolor, internat och barnhem på plats efter plats, först i Australien och sedan i Nya Zeeland. Hon och systrarna, som snabbt blev fler och fler, hjälpte misshandlade och misskötta barn, utsatta flickor, drev ålderdomshem för fattiga, hem för obotligt sjuka och hjälpte till på hem för unga förstagångsbrottslingar. Mary MacKillops motto var att aldrig se ett behov utan att göra något åt det. Det speglades i den första formuleringen av kongregationens ordensregel: engagemang för de fattiga, beroende av Guds försyn, att inte äga privat egendom och tro på att Gud kommer att förse systrarna med allt de behöver.
Tusentals australiska katoliker väntas nu både till själva helgonförklaringen i Rom, som kommer att direktsändas på tv-skärmar i Melbourne och Adelaide, och till de många festligheterna i Australien.
Rebellnunna
Rebellnunnan Mary MacKillop blir Australiens första helgon och hela processen har följts noga av kontinentens katolska och sekulära medier. ABC hävdade till exempel i en dokumentär i september att nunnans anmälan av pedofilprästen i Kapunda blev orsaken till att hon samma år ex-kommunicerades av sin lokale biskop (han hävde ex-kommunikationen fem månader senare, på sin dödsbädd). Men därom råder delade meningar.
- Hon anmälde prästen, men det var inte huvudskälet till ex-kommunikationen, säger josefsystern Brigette Sipa till AFP.
- Det fanns massor med andra orsaker.
Det är ett känt faktum att syster MacKillop, generalabbedissan för en snabbt växande nunneorden, var en kvinna som gick sina egna vägar och hamnade i kontroverser med kyrkans manliga ledning.
Men just på grund av den, får man anta, djärva handlingen finns det nu de som vill att Mary MacKillop ska bli skyddshelgon för barn utsatta för övergrepp. Hur det blir med den saken är det ingen som vet. Däremot fortsätter 850 nunnor hennes verk, inte bara i Australien och Nya Zeeland, utan också på Irland, Östtimor, i Skottland, Peru och Brasilien.
/ Dagen