Förberedelsebön samt Slutbön

Posted by ... On 08:47

...Förberedelsebön samt Slutbön Vid korsvägsandakt...



Förberedelsebön

Herre Jesus Kristus, för mina och världens synder tog du korset på dig för att gå den tunga vägen från Pilatus domstol upp till Kalvarieberget. Du var ljuset som hade kommit till världen, men människorna hatade ljuset, och därför måste du dö.

Du drog dig inte undan. Så uppenbarade du Guds kärlek till oss. Min Herre Jesus Kristus, också jag hör till dem som ofta har valt mörkret framför ljuset. Förlåt mig alla mina synder och se i nåd till alla dem som lever i synd. Överge mig inte, väck mig till liv.

Herre Jesus Kristus, jag vill följa dig. Jag vill inte överge dig, vad det än kostar mig. Låt mig få vara din lärjunge och hjälp mig att bära ditt kors. Låt mig nu i anden följa dig på ditt lidandes väg på rätt sätt så att jag blir stärkt i tron och kärleken och alltmera villig att offra mig närhelst du kallar mig. Amen.



Slutbön

Herre, vår Gud, i Jesu, vår broders, brutna kroppser vi vem du är för denna värld.I det brutna Brödet tar vi emot ditt löfteatt han är förlåtelsen för våra synder.Vi ber dig: — eftersom han har fullbordat allt —ta upp oss i din frid, vilka vi än är,och sänd din Ande över oss,så att vi, öppna och mottagliga,kan komma till dig och be till dig med dessa ord:

Fader vår, som är i himmelen, helgat varde ditt namn, tillkomme ditt rike,ske din vilja, såsom i himmelen, så och på jorden.
Vårt dagliga bröd, giv oss idag,och förlåt oss våra skulder, såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro,och inled oss icke i frestelse, utan fräls oss ifrån ondo.Ty riket är ditt och makten och härligheten i evighet
Amen.

Korsvägsandakt

Posted by ... On 08:32


Korsvägsandakt
Under fastetiden hålls varje fredag kl. 18.00 korsvägsandakt i vår församling. En halvtimme före varje gudstjänst står fader Janusz till förfogande för bikt.


Texten nedan är hämtat ifrån fragaprasten.se


Fråga

Hej Daniel.
Jag heter Signe och går i åttan och gör ett arbete om katolska kyrkan. I en bok jag läste stod det att specifikt för katolska kyrkor var tabernakel, vigvattenskål, biktstolar, helgonstatyer och tavlor med de fjorton stationerna för Jesus lidande.
Nu undrar jag vilka de fjorton stationerna för Jesu lidande är.
Tack på förhand
Signe

Svar

Hej

Det är riktigt, att det finns tavlor med fjorton stationer från Kristi lidande i katolska kyrkor. Tavlorna skall var till hjälp att meditera över Kristi lidande och att förstå vad detta lidande har med våra liv att göra. Särskilt på fredagar under Fastan förekommer det ofta att man har särskilda korsvägsandakter. Seden att i andakt följa Jesus på hans lidandes väg kommer från Jerusalem. Korsvägsandakten vill vara en hjälp vid meditationen över Kristi lidande, att åskådliggöra vad det vill säga att ta Jesu kors på sig.

Vid korsvägsandakten går man runt till de olika stationerna och ber böner.

De fjorton stationerna är:
1. Jesus inför Pilatus Pilatus.

2. Jesus tar korset på sig.

3. Jesus faller första gången.

4. Jesus möter sin mor Maria.

5. Simon från Kyrene hjälper Jesus att bära korset.

6. Veronika torkar Jesu ansikte med en duk.

7. Jesus faller andra gången.

8. Jesus talar till Jerusalems kvinnor och barn.

9. Jesus faller för tredje gången.

10. Jesus blir avklädd.

11. Jesus korsfästs.

12. Jesus dör på korset.

13. Jesus tas ner från korset.

14. Jesus läggs i graven.

Vid varje station brukar man be följande bön:
Vi tillber dig, Herre Jesus Kristus, och prisar dig,ty genom ditt Heliga Kors har du återlöst världen.

Ibland kan man även ha med en femtonde station, som handlar om Jesu uppståndelse. Jesu liv slutar inte på korset. På tredje dagen uppstår Jesus igen.

Gud välsigne dig./fader Daniel

AskOnsdag

Posted by ... On 04:24

Askonsdagen

Det finns en lek som gärna används för att komma igång med en diskussion om det som är väsentligt och nödvändigt för att kunna leva ett meningsfullt liv:»Om du måste bryta upp och lämna allt förutom det absolut nödvändigaste, vad skulle du ta med dig? Välj fem föremål!«På sitt sätt inbjuder Askonsdagen i början av fastetiden till ett sådant uppbrott och val.

Askonsdagen - askkorset som tecknas på vår panna påminner oss om döden: »Kom ihåg att du är stoft, och stoft skall du åter bli«, säger prästen när han tecknar ett askkors på vår panna. Tänk om någon kom till din arbetsplats och sade: »Kom ihåg att det du håller på med är inte alls så viktigt som du tror. Snart är du inte kvar här. Då kommer någon annan som tar över och arbetar lika bra som du.« Hur skulle det kännas?

Askan får oss att tänka på vår otillräcklighet och vårt livs ändlighet, korset däremot talar om vår tro på och vårt hopp om att det kan uppstå nytt liv ur vår otillräcklighet och bräcklighet bara vi är beredda att stanna upp, orientera oss på nytt och vända om.

"Hur lever jag som Kristen"

Posted by ... On 02:13

Frågade 14 ungdomar om hur de lever som kristna... Här nedan har jag valt ut 14 punkter som återkom i deras svar. Dem är gulliga :o) hehe

* Ber dagligen (2gg)
* Går till kyrkan varje söndag
* Firar högtider
* Gå på kristendomsundervisning
* Tror på Gud
* Går till bikt (ber om förlåtelse)
* Tar emot nattvarden
* Försöker inte synda
* Avstå från något på fredagar (kött)
* Älskar familjen
* Lyssnar till föräldrarna
* Är hjälpsam
* Tröstar de trösbehövande
* Är tacksam

- Kyndelmässodagen -

Posted by ... On 15:07

......................

Kyndelmässodagen kallas även för Jungfru Maria kyrkogångsdag, är en festdag som firas 40 dagar efter jul, eftersom det var den första gången som Maria och Josef gick med Jesus till templet i Jerusalem för att tacka för sitt barn.

I nordeuropa firar man Kyndelsmässodagen som en ljushögtid, genom att tända ljus i kyrkan. Det började man med på medeltiden, då församlingen tog med hemstöpta ljus till kyrkan för att få dem välsignade.
På engelska kallas det för Candlemass...

.....................

The Mystery of the Rosary and the Real Presence

Posted by ... On 15:56

Biskop Anders brev till oss om Sankt Pius X:s prästbrödraskap

Posted by ... On 15:28

Till församlingarna i Stockholms katolska stift

Kära bröder och systrar!

I lördags hävde påven Benedikt XVI exkommunikationen av de fyra biskopar som tillhör Sankt Pius X:s prästbrödraskap som ett första steg på vägen till försoning och full gemenskap för dem som brutit sig loss från Kyrkans enhet. Detta beslut har väckt starka reaktioner över hela världen, inte minst i vårt land, eftersom en av dessa biskopar, Richard Williamson, i ett svenskt TV-program ifrågasatt förintelsen av miljoner judar under Hitler-tiden. Därför är det viktigt att klargöra var Kyrkan står i fråga om antisemitism och främlingsfientlighet och vad hävandet av exkommunikation innebär.


I sin generalaudiens i onsdags bekräftade den helige Fadern med skärpa Kyrkans totala avståndstagande från allt vad rasism och antisemitism heter. Han talade om ”det avskyvärda folkmordet på miljoner judar, som var oskyldiga offer för förblindat ras- och religionshat”. Påvens ord är ett eko av hans företrädare Johannes Paulus II:s ord, som i Israel år 2000 sade att han var ”djupt bedrövad över det hat och de förföljelser som kristna på grund av antisemitism riktat mot judar oavsett tidpunkt och plats. Kyrkan tar avstånd från alla former av rasism, som är en form av förnekande av att alla människor är en avbild av Gud, Skaparen.”


Hävandet av exkommunikationen av de fyra biskoparna i Sankt Pius X:s prästbrödraskap innebär inte att Kyrkan på något sätt kan acceptera det som Richard Williamson har sagt. Också hans eget prästbrödraskap har tagit avstånd från hans uppfattning. Påvens gest är en uppmaning till alla som stöder detta prästbrödraskap att gå vidare på vägen ”för att förverkliga den fulla enheten med Kyrkan” som han sade i onsdagens audiens. Det innebär att de måste ”visa prov på äkta trohet och äkta erkännande av påvens och Andra Vatikankonciliets läroämbete och auktoritet”.


Det återstår mycket för att den fulla enheten skall upprättas. Sankt Pius X:s prästbrödraskap är inte godkänt. Deras biskopar har inga befogenheter i den Katolska kyrkan. Deras präster kan inte få tjänst i vårt stift eller någon annanstans i den Katolska kyrkan. Vi kan inte upplåta våra kyrkor för deras mässor, förrän den fulla enheten har kommit till stånd. Vi måste samtidigt hjälpa alla av god vilja som vill söka sig tillbaka till full gemenskap med vår heliga Moder Kyrkan. Men enhet kan inte ske på bekostnad av sanningen. Vi kan aldrig prisge vår tro på människors lika värde. Till sist uppmanar jag er alla enträget att be för den fulla enheten:

Herre, sänd ut din helige Ande och gör oss till ett i dig. Amen.

Stockholm, S:t Thomas av Aquino, 28.1.2009 +Anders Arborelius ocd