Pakistans biskopar kräver skydd för kristna

Posted by ... On 10:42 No comments

Biskoparna i Pakistan kräver ökat skydd för de kristna i landet. Efter morden på ett flertal kristna har många kristna skolor i finansmetropolen Karachi hållits stängda i protest. Drygt 60 institutioner med sammanlagt 50 000 elever är berörda.

I lördags förstörde upprepade muslimer i den kristet dominerade, avlägset belägna byn Gojra i provinsen Punjab 40 hus och två kyrkor, och ett flertal människor mördades, därav ett barn och två kvinnor. Antalet döda uppges till uppemot nio. Sex personer skall ha bränts levande och två ha skjutits. Dussintals människor uppges ha sårats, många svårt. Den apostoliske nuntien i Pakistan, ärkebiskop Adolfo Tito Yllana, är förfärad, den aktuella attacken är den senaste i en lång rad våldsdåd mot de kristna, säger han.

- Faktum är att islam är den enda religion som erkänns i landet, säger nuntien. Vi kristna är andra klassens medborgare i vårt eget land. Därför är vi ofta måltavla för extremistiska grupperingar… Jag vill betona att de flesta pakistanier är fredliga och mot allt våld, men tyvärr tillåter staten indirekt en liten grupp att förgripa sig på oss.

Oroligheterna utbröt därför att byinvånare skall ha vanhelgat Koranen vid ett katolskt bröllop. Detta har dock förnekats av ministern för minoritetsfrågor, katoliken Shahbaz Bhatti, som anser att en förbjuden grupp sunnimuslimer ligger bakom dådet. I ett brev till biskopen av Faisalabad, Joseph Coutts, fördömer påven Benedikt XVI det ”meningslösa angreppet” som kostat oskyldiga män, kvinnor och barn livet. Av Pakistans 167 miljoner invånare är mindre än tre procent kristna.

0 Kommentera: