Kyrkan finansierar stamcellsforskning

Posted by ... On 02:53

En brittisk professor får 285 000 kronor från katolskt håll för sin stamcellsforskning. Hans forskning beskrivs som etisk, där inga mänskliga embryon används.
Katolska kyrkan brukar annars vara en av de tyngsta kritikerna av stamcellsforskning, eftersom flera forskare använder sig av mänskliga embryon. Att i forskningssyfte förstöra det som skulle bli ett mänskligt liv går emot livets helighet.
Men kyrkan är inte emot forskningen i sig, vilket gåvan till professor Neil Scolding är ett exempel på. I sin forskning försöker han hitta ett botemedel mot multipelskleros (MS). Eftersom hans forskning bygger på adulta stamceller, som tas från en fullvuxen individ, stämmer den väl överens med ett katolskt synsätt.
Pengarna till stamcellsforskning samlades in den 25 juli runtom i Storbritannien, då "Livets dag" firades. Förutom pengar till stamcellsforskning gick de insamlade medlen också till rådgivning till gravida och till diakonal verksamhet.

Bok till Barn

Posted by ... On 02:49


Påven släpper ut en ny bok för barn: The friends of Jesus


Boken består av 48 sidor, och handlar om de tolv apostlarnas och St. Paulus liv tillsammans med Jesus. Den illustreras av italiernare Franco Vignazia, och publiceras av "Piccola Casa Editrice".

Amerikansk stöd till påven

Posted by ... On 02:00


Amerikaner har skickat ett "spirituell bukett" till påven som innehåller över 1 miljon böner.


Americans Offering More Than 1M Prayers for Pope
MANASSAS, Virginia, JULY 20, 2010 (
Zenit.org).


- A "spiritual bouquet" campaign collected more than 1 million prayers for Benedict XVI, which have been delivered to the Vatican, according to the apostolic nuncio in the United States.
The spiritual bouquet -- a pledge to offer a certain number of prayers for a specified intention -- was sponsored by the Cardinal Newman Society.


It responded to a call from Archbishop Timothy Dolan of New York, who on Palm Sunday, at the height of the media attacks on the Pope this year, urged prayers for Benedict XVI.
The campaign to collect the pledges began on Wednesday of Holy Week and concluded on Pentecost Sunday.

Among the prayers in the bouquet were 24,714 Masses offered by priests, 31,847 days of fasting and 44,357 Eucharistic Holy Hours.

Evangelisation i Sverige

Posted by ... On 02:35


Påven grundar Råd för evangelisation

Påven Benedikt XVI planerar att grunda ett Råd för Evangeliets förkunnelse, en ny myndighet vid Vatikanen, meddelade han vid en predikan i måndags. Rådet skall särskilt ägna sig åt förkunnelse av Evangeliet i de länder där tron har funnits sedan länge men försvagats genom den fortskridande sekulariseringen. Nyevangelisationen, som går tillbaka på Andra Vatikankonciliet, skall inte förstås som ett nytt innehåll utan som en insats med förnyad energisk kraft, sade påven. Den skall söka efter nya vägar för förkunnelsen, vägar som motsvarar den nya tiden, sade Benedikt XVI.

Här hemma i Sverige inbjuder Biskop Anders Arborelius och Katolska Utskottet för Evangelisation(KUE) till en "evangelisationsvecka" med:

- fördjupande undervisning

- samtal

- bikt

- förbön

- firandet av mässan

- de sjukas smörjelse

- måltidsgemenskap

S:t Paulus av Korsets församling i Angered är först ut i Sverige att göra evangelisationsveckan redan nu 21-24 oktober 2010. Veckan leds av pater Fredrik Emanuelson OMI.

Charlotta Smeds ger påven en röst i Sverige

Posted by ... On 01:43


Hon är kvinnan från Dalarna som gav sig ut i Europa för att läsa filosofi och söka meningen med livet. Fann både den och kärleken i dubbel mening i det ljuva livets eviga stad, Rom.


Den 12 februari 1931 klockan 16.49 fördes de första radiovågorna ut över världen genom ett samarbete mellan uppfinnaren Guglielmo Marconi och dåvarande påven Pius XI. Människor på olika platser kunde lyssna till påvens röst om frid och välsignelse. Marconi berättade själv om hur han genom Guds försyn fått tillgång till de magiska krafter som finns i naturen och därigenom kunnat skapa detta fantastiska instrument som får oss att kunna lyssna till ljud, utsända från när och fjärran. Ett både naturvetenskapligt och andligt mirakel!


Idag tar vi det som en självklarhet att koppla upp oss till internet, se på hundratals olika tv-kanaler, tala i mobiltelefoner, skicka sms och bilder. Att lyssna på radio verkar nästan som ett uråldrigt fenomen. Under 1900-talet rusade allsköns teknik framåt i en dundrande fart och nu utmanar den oss att hinna hantera all information som flödar och trängs i atmosfären.


Rom visar sig från sin allra bästa sida då jag möter en harmonisk och lugn kvinna på ett litet gemytligt café i Vatikanstatens utkant, alldeles invid den pampiga Petersplatsen. Idag är påven hemma. Hans sovrumsfönster står på vid gavel, ett tecken till romarna att han är här, tillsammans med sina två katter.


”Jag har världens bästa arbetsplats”, skrattar den vackra kvinnan mittemot mig med sina gnistrande ögon och långa mörka hårsvall.


Jag är inte sen att instämma, denna vårdag som mer liknar en svensk högsommardag med sin värmande sol och blommande trädkronor. Nu var det inte det härliga klimatet som lockade henne hit utan hon reste av helt andra skäl.


Charlotta Smeds kom till Rom som ung universitetsstuderande för snart tjugo år sedan. Läste filosofi och var existentiellt sökande såsom många unga ivrigt söker alla svar på livets hemligheter. Nyfiket började hon gå till kyrkan på söndagar men med en fast beslutsamhet att det var enbart för att beskåda. Så småningom kom hon på sig själv att knäböja i bänken i smyg och en dag stod det klart för henne att detta var den rätta vägen för hennes fortsatta sökande. Snart kom den världsliga kärleken också till henne och hon bestämde sig för att stanna i Italien, vilket hon aldrig har ångrat.


”Det är ett underbart land att leva i och jag känner mig mycket privilegierad som har min vardag här”, säger hon medan vi får in nyskummad cappuccino och färskpressad juice. ”Och att arbeta för Vatikanen är vad många drömmer om, en perfekt arbetsgivare som värnar om sina anställda, även långt efter pensionsåldern. En före detta kollega till mig kommer flera gånger i veckan och har en egen plats att sitta vid, trots att hon egentligen är pensionerad nu. Att fortfarande känna sig önskad och behövd efter fyrtio år på en arbetsplats är en viktig känsla, att känna att man fortfarande är en del av en gemenskap som funnits där varje dag. Vid en period i mitt liv då jag behövde låna pengar kunde jag göra det på mitt arbete istället för att söka lån i bank. Jag handlar färsk mjölk från det påvliga sommarpalatsets kossor, vinet är detsamma som nattvardsvinet och allt är momsfritt i Vatikanens mataffär.”


Med två små barn hemma byttes filosofistudierna ut till något mer jordnära och snart frilansade Charlotta Smeds som romfotograf för nyhets- och bildbyråer världen över. Hennes bild på den nyvalde påven Benedictus XVI mailades till New York och sändes ut över världen minuterna innan andra nyhetsbyråer hunnit blinka.


”Ja, den dagen glömmer jag aldrig. Vilken dag! Jag måste säga att det var en fantastisk upplevelse på alla sätt och vis och det märkliga är att i detta skifte inträffade så många andra avgörande saker för människor. En fotografkollega, som verkligen levde ett jetsetliv av stora mått, lämnade allt. Han gav bort ateljé och utrustning, jag fick själv några fina kameror av honom, han blev prästvigd franciskanermunk och mår bättre än någonsin. Benedictus XVI är en enastående påve och han är högt älskad. Han står samlad och lugn när det stormar kring honom och den katolska kyrkan, vilket det gör ganska ofta när media beskriver och basunerar ut både sanningar och ofta sådant som inte alls stämmer in med verkligheten. Du känner alltid att du är betydelsefull i hans sällskap, han är fullständigt närvarande i nuet och är en mycket god lyssnare. Hela Vatikanen inger en stor trygghet, de är som goda föräldrar ska vara, vägledande.”


Nu var det inte som fotograf Charlotta Smeds kom att bli vatikananställd utan som påvens svenska röst i etern, ansvarig för den skandinaviska avdelningen inom Vatikanradion där hon sänder etiska och tidlösa nyheter under tjugo minuter varje kväll kl 20.40 med repris morgonen därpå kl 7.00. Det är inte bara uppläsning och intervjuande som ingår i arbetsuppgifterna utan även skrivande, redigering, musikval och uppdatering av websidan.


”Jag är mindre än uppgiften, det vet jag och jag påminner mig ofta om det men det gör också att jag känner en tillit att jag blir guidad i min uppgift - jag blev utvald och jag kommer inte att sakna hjälp på min utvalda väg. Det var även de första orden den nuvarande påven förmedlade då han visade sig som nyvald: - Gud väljer den som är mindre än uppgiften.”


Tillit och förtröstan, mod och tålamod är ord som speglar redaktionens arbete, ganska olikt många grupper inom medieverksamhet där allt ska gå så snabbt som möjligt och den negativa stressens följder kan få drastiska konsekvenser. Här är det viktigt att undersöka källmaterialets sanningshalt och det är därför man hellre ger sig ut i verkligheten och undersöker än återberättar andras nyheter. Många tidningsredaktioner hör av sig kontinuerligt då de vet att trovärdheten härifrån är tillförlitlig. Vatikanradion är världens största radio och sänds på 45 olika språk.

Fotbollsspelare förbjöds prata religion

Posted by ... On 01:24


En av anfallsspelarna i det brittiska fotbollslandslaget, den 24-årige Wayne Rooney, stoppades häromdagen från att besvara frågor om sin katolska tro vid en intervju i samband med fotbolls VM i Sydafrika.


Det var i onsdags som Rooney intervjuades av journalister och blev tillfrågad om varför han brukar ha en rosenkrans runt halsen vid träningspassen. Fotografer hade nämligen lyckats plåta Rooney under ett träningspass i sydafrikanska Rustenburg, och på bilderna ser man att Rooney har en rosenkrans runt halsen. Rooney började förklara för journalisterna att han sedan fyra år tillbaka brukar ha med sig sin rosenkrans också på fotbollsträningen. ”Det är min religion, men jag kan naturligtvis inte bära den på mig under matcherna.” Därefter blev Rooney abrupt avbruten av det engelska fotollsförbundets medieansvarige Mark White, med uttrycket ”We don’t do religion” (Vi sysslar inte med religion).


Wayne Rooney började spela i det engelska fotbollslandslaget redan 2003, när han var 17 år. Han växte upp i en katolsk familj i Liverpool och gick i en katolsk skola, även om hans föräldrar inte uppges vara särskilt aktiva inom den katolska kyrkan.