”Hitler” upptäcktes i kyrkfönster

Posted by ... On 11:52 1 comment

I 70 år har Hitler varit avbildad i ett kyrkfönster utanför Paris. Ingen har förstått det. Förrän nu.

Glasmålningen finns att beskåda i St Jacques-kyrkan i Montgeron söder om Paris. St Jacques betyder Jakob på franska och på målningen står Herodes Agrippa I med höjt svärd beredd att hugga halsen av aposteln Jakob, Sebedaios son och en av Jesu lärjungar.

Så har åtminstone alla tolkat den under alla år. Men den som, likt en journalist nyligen, tittar lite mer noga kan se att Herodes Agrippa har Hitlers välkända sidbena.

- Gestalten har fått Hitlers frisyr, men hans mustasch har gömts bakom armen för att undvika allvarliga problem, förklarar Dominique Guerin, pastor i stiftet där kyrkan ligger.

Målningen är utförd av bröderna Maumejean. I juli 1941, mitt under brinnande världskrig, målade de sitt konstverk. Det var modigt gjort eftersom Frankrike då var ockuperat av Hitlers Nazityskland.

Allt som kunde uppfattas som kritik av diktatorn förstördes omedelbart - och upphovsmännen straffades. Men de berömda glasmästarbröderna kom undan.

I nästan 70 år har deras målning funnits - utan att någon har reagerat. Förrän nu när den visat sig innehålla ett dolt budskap, skriver Aftonbladets nätupplaga som citerar Daily Mail.

Herodes Agrippa I är inte den kung Herodes som gav order om att döda alla gossar under två års ålder i Betlehem i jakten på Jesus, judarnas nyfödde konung.

Han är i stället dennes sonson och blev år 41 landsfurste över hela det område som hans farfars far, som kallades Herodes den store, en gång härskat över. Herodes Agrippa stödde fariseerna, förföljde den Jesustroende församlingen - och lät halshugga aposteln Jakob.

Historikern Renaud Arpin tolkar någon slags politisk symbolik i verket.

- De (bröderna) använde sig ofta av politiska frågor som de satte i ett historiskt perspektiv. Det här skulle varit logiskt under ockupationen. Det hade varit ett budskap om hopp och motstånd, säger han.

1 Kommentera:

Hei hei!

Ser at du har et av mine bilder på venstre siden av bloggen din (bildet med to hender som skaper et hjerte mot himmelen.) Jeg vil veldig gjerne at du fortsatt har det, men kunne du være så skjønn av deg og legge til en link til siden min (www.senveben.deviantart.com) eller navnet mitt på bildet?

Jeg har sett at det bildet har blitt ganske så populært på internett for tiden og vil jo veldig gjerne få credits for det også :)

Tusen takk på forhånd! :D