Kristna Syrier flyr till Libanon

Posted by ... On 02:25 No comments

Det väller ut flyktingar ur Syrien. Till Libanon kommer mängder med kristna som beskriver den outhärdliga situation som konflikten orsakat. - Jag visste att det bara var en tidsfråga innan kristna skulle attackeras, säger Henry, en kristen syrier som nu finns i det västra grannlandet.



I början av juni 2012 fick de kristna invånarna i den syriska staden Qusayr ett ultimatum från en oppositionsledare - lämna staden före den 8 juni.
- Det spreds från moskéer i staden. Det kändes fruktansvärt. Jag är född och uppvuxen i Syrien. Jag är lika mycket syrier som muslimerna. Varför ska jag kastas ut? frågar sig den kristne syriern Joseph från Qusayr.
Jag träffar Joseph och hans bror Henry på den katolska biståndsorganisationen Caritas migrantcenter i den övervägande kristna staden Zahle i östra Libanon. Båda är i 40-årsåldern. Joseph har nyss flytt till Libanon med sin fru och sju barn.
- Det finns inga kristna kvar i Qusayr. Staden är nästan helt förstörd, säger Joseph.
Henry flydde med sin fru och fyra barn från Qusayr redan för åtta månader sedan.

Tio procent är kristna

90 procent av Syriens 19,5 miljoner invånare är muslimer, varav majoriteten är sunnimuslimer. Omkring tio procent tillhör, liksom president Bashar Assad, den muslimska minoritetsgruppen alawiterna, som har flest maktpositioner och de högsta militärposterna. De kristna utgör även de cirka tio procent av befolkningen.
- Vi kände oss trygga och levde ett bra liv i Syrien före revolutionen. Speciellt i Qusayr var atmosfären bra mellan kristna och muslimer. Jag har aldrig varit politiskt aktiv, men sympatiserade till en början med demokratiaktivisterna. Men nu är det bara kaos, säger Henry.
Bröderna berättar att Assad-regimens brutala respons mot protesterna och bildandet av den Fria syriska armén (FSA), som gick i krig mot regimen, ledde till att samexistensen mellan kristna och muslimer i Qusayr började naggas i kanterna.
- Jag vill inte påstå att vi började hata varandra, men stämningen blev spänd, säger Henry.
Mellan april 2011 och februari 2012 rasade hårda strider mellan rebellerna och den syriska armén i Qusayr.
- FSA verkade ha som strategi att beskjuta armén från kristna hem och kyrkor, aldrig från moskéer. Givetvis besvarade armén eldgivningen. Därför är det stor förstörelse i kristna områden, påstår Henry.

Kidnappats av rebeller

Bröderna hävdar att de känner till flera fall där kristna syrier har kidnappats av rebeller.
- En nära vän till mig, en ung fembarnspappa, kidnappades. Han fru fick tigga ihop till lösensumman. Trots att hon betalade kidnapparna dödade de honom, säger Henry.
Människorättsorganisation Human Rights Watch har kritiserat rebellerna, bland annat för rapporter om tortyr och avrättningar av medlemmar ur säkerhetsstyrkorna samt för kidnappningar. Att kristna skulle vara speciellt utsatta nämns dock inte.
- Vi kristna kidnappas och hotas för att vi anses stödja Assad eller för att vi är neutrala. Enligt revolutionärerna kan man inte vara neutral - antingen är man med dem eller emot dem, säger Henry.

Salafister bland rebellerna

Det finns inget som pekar på att FSA:s ledning eller oppositionsalliansen, Syriens nationella råd, beordrar kidnappningar, tortyr och avrättningar. Flera miliser verkar utanför FSA och många utländska jihadister har tagit sig till Syrien. Det finns även utländska salafister bland rebellerna.
- Nu vimlar det av bråkstakar och salafister i FSA. Jag är säker på att revolutionärerna inte vill ha demokrati, det är bara en täckmantel för deras egentliga planer - att skapa en islamistisk stat. Under demonstrationer brukar de skrika "skicka alawiterna i döden och de kristna till Beirut", säger Henry.

Läs hela artikeln på Dagen.se

0 Kommentera: