Artikel om Jesuspapyrus uppskjuten

Posted by ... On 13:20 No comments


I september i höstas skapade Karen L. King, historiker vid Harvard Divinity School, rubriker genom upptäckten av ett Jesuspapyrus som kunde tolkas så att Jesus hade en hustru. National Catholic Reporter uppger att en artikel i ämnet som Karen King avsett att publicera i januarinumret av tidskriften The Harvard Theological Review, har skjutits upp eftersom papyrusfragmentet behöver undersökas närmare.

(National Catholic Reporter 2013-01-05)


Här nedan kan ni läsa vad vår 14åriga ministrant Theresa skrev när historien om papyrus pappret publicerades i Aftonbladet: 

Häromdagen läste jag en artikel i Aftonbladet om en ny forskning - Jesus var gift. Det ansåg havardforskaren Karen King, efter att hon hade upptäckt ett papyrusblad där det hade stått följande: ”Jesus sa till dem, min hustru ...” Resten av texten är borta.
Låt oss titta närmare på detta. Är det verkligen sant? 

Denna mening uppges ha varit skriven under 300-talet. Jesus dog under 30 e.Kr, så denna mening skrevs alltså 270 år efter hans död. Många kanske nu menar att Bibeln också skrevs långt efter hans död. Det stämmer, och det stämmer också att det uppstod många osanna historier om Jesus, under hans levnadstid. Dessa historier fördes förstås vidare och gjordes större än vad de egentligen var, precis som ”viskleken”. När kyrkan bestämde sig för att sätta ihop Bibeln fick endast de texter som man kunde bevisa komma från en apostel skrivas ned.

Vilka är då bevisen för meningen om Jesu hustru? I artikeln kan vi läsa att det var en anonym samlare som hade visat henne bladet. Vem var den här samlaren och vart hade samlaren i sin tur fått tag på bladet?
Vi kan också läsa om att man är övertygad om dess äkthet eftersom man hade studerat åldern, handstilen och stavningen. Okej, man är övertygad om äktheten, men vart är beviset för att det är sant, vem skrev texten, vart är den fortsatta delen? Vilka är källorna?

Slutord: Med andra ord finns det inga bevis eller källkriterier i denna artikel. Journalisten tycks ha skrivit på egen smak och eget antagande, inte vad kyrkan har sagt och lärt. Och de flesta av oss vet säkert hur kvällstidningar fungerar.

0 Kommentera: