Stycke ur Bibeln

Posted by ... On 05:54 No comments

Ur: Läsningar Till Kyrkans Dagliga Böner

Andra Läsningen

Ur brevet till Diognetos


De kristna i världen

De kristna skiljer sig varken till land, språk eller seder från andra människor. De bor varken i egna städer eller talar något särkilt språk eller för något egendomligt liv.
Deras lära har inte utformats genom lärda männikors tankar och beräkningar, inte heller företräder de någon tro av mänsklig ursprung, såsom några gör.
De bor i både grekiska och utländska städer, allt eftersom var och en fått på sin lott, och de följer landets seder i dräkt, föda och övrigt levnadssätt, men samtidigt visar de en förunderlig och erkänt ovanlig hållning i sin vandel. De bor i sina fädernesland men som gäster; de har del i allt som medborgare men uthärdar allt som främlingar. Varje främmande land kan bli deras fädernesland, och varje fädernesland är ett främmande land för dem.
De gifter sig som alla andra och föder barn, men de sätter inte ut sin avkomma. Deras bord är öppet för alla men inte deras bädd.
De finns till köttet men lever inte efter köttet.
De vistas på jorden, men deras hemland är i himlen.
De lyder de stiftade lagarna men överträffar dem genom sitt eget liv.
De älskar alla men förföljs av alla.
De är okända men fördöms.
De dödas men görs levande.
De är fattiga men gör många rika.
De saknar allt men äger överflöd på allt.
De vanäras, men i vanära förhärligas dem.
De förtalas, men får rätt.
De smädas, men välsignar
De skymfas men ger ära.
När de gör gott, straffas de som onda; när de straffas gläds de som om de fick nytt liv.
Av judarna bekämpas de som främlingar och av grekerna förföljs de, och de som hatar dem kan inte ange någon orsak till fiendeskapen.
Kort sagt, vad själen är i kroppen, det är de kristna i världen. Själen är spridd i kroppens alla lemmar och de kristna i ala världens städer. Själen bor ju i kroppen men är inte av kroppen; de kristna bor också i världen men är inte av världen. Osynlig försvaras själen i den synliga kroppen; och de kristna är kända där de lever i världen, men deras gudsdyrkan är osynlig.
Köttet hatar själen och bekämpar den utan att ha lidit något ont, därför att det hindras från att ge sig hän åt lustarna; världen hatar också de kristna utan att ha lidit något ont av dem, därför att dessa står emot deras lustar.
Själen älskar köttet och lemmarna fast de hatar; och de kristna älskar dem som hatar dem.
Själen är innesluteni kroppen men håller samman kroppen; och de kristna hålls i världen som i ett fängelse, men själva håller de samman världen.
Själen bor, fastän odödlig, i den dödliga kroppen; och de kristna bor som främlingar i det förgängliga, medan de väntar på oförgänglighet i himlen. När själen far illa i fråga om mat och dryck förkovras den; så förökas också de kristna för varje dag, fastän de bestraffas.
I en så viktig ställning har Gud satt dem, och de har inte rätt att överge den.
Responsorium
jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus, halleluja.
Den som finner mig får all nåd och finner vägen och sanningen; hos mig finns hopp, jag ger liv och styrka.
Slutbön
Allsmäktige Gud, låt dopet komma till sin fulla rätt i våra liv, så att vi bär frukt i världen, frukt som består till evigt liv.
Genom din Son....

0 Kommentera: