Påven har rätt: i kampen mot aids är trohet viktigare än kondom

Posted by ... On 14:44 No comments

Här nedan kan ni läsa en artikel som Maria Hasselgren (katolska kyrkans pressansvarig i Sverige)har skrivit på newsmil angående påvens tal om kondomer... ps håller med henne helt och hållet :o).... Den är lite lång men värt att läsa igenom! Peace Bros


I länder där man satsat på kampanjer för avhållsamhet och trohet, t ex Uganda, har antalet smittade verkligen minskat. Detta vill många inte ta till sig. Katolska kyrkan står för en kultur, där vi tror att människor är förmögna till att vänta och vara trogna, och att ta kontrollen över sina begär, och att detta är något gott. Det skriver Maria Hasselgren vid katolska kyrkan i Stockholm.


På väg till Kamerun kommenterade för första gången påven Benedikt XVI kondomanvändning i hiv-preventivt syfte. Som väntat upprepade han det som hans företrädare sagt: kondom är inte lösningen på hiv-problematiken. Det måste till annat, främst andra förhållningssätt. Inte heller helt förvånande står den Katolska kyrkans ledare för de värden som vår kyrka lär ut: avhållsamhet och trohet.

Ingen torde ifrågasätta att om vi alla levde upp till dessa ideal, så skulle sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter med aborter som följd vara ett minne blott. Nu är det, som vi alla också vet, inte så att alla lever på det sättet. Innebär det att det är fel att framhålla dessa, låt oss kalla det, möjligheter, som ett alternativ till kondomanvändning? Många läkare och organisationer håller hårt på att kondomutdelning är den enda möjliga vägen att stoppa hiv- epidemin. Då blir självfallet påvens uttalande en provokation av stora mått. Behöver det betyda att påven har helt fel? Låt oss titta lite närmare på senare tids forskning. Den nionde maj ifjol publicerade ett antal välrenommerade forskare vid kända amerikanska universitet som Harvard, Stanford, Berkley mfl en artikel i tidningen Science. De presenterade där forskning som slog hål på en rad myter om hiv/aids.

1. Kondom kan bara tänkas vara effektiv i länder där hiv framförallt sprids genom sexindustrin, ex Thailand.

2. Konfliktdrabbade länder i Afrika som Angola, Rwanda, Kongo har låga hivsiffror.

3. Rikare och fredligare länder som Swaziland och Botswana har höga hivsiffror.

4. I Kenya är 3,9 procent av de fattigaste kvinnorna smittade, medan 12 procent av de rikare kvinnorna bär på infektionen.


På tvärs mot vad som ofta påstås. Forskarna visade dessutom att i länder där man av tradition inte har många partners och är trogen den/eller dem man har (ex muslimska Niger där man praktiserar månggifte men inte har sex utanför äktenskapet) är hiv ovanligt. Medan länder där båda könen har många partners, som Botswana och Swaziland, länder med relativt god ekonomi, har bland det högsta antalet smittade.


Men vi behöver inte ge oss iväg till den mångfacetterade kontinenten Afrika för att fundera över hur effektiva kondomer är. Ingen svensk född efter 1940 har missat skolans sexualundervisning Vi vet hur man använder kondomer, vi vet var vi kan köpa dem. De är tillgängliga för i princip alla svenskar dygnet runt. Ändå. Används de inte. På Socialstyrelsens hemsida kan man läsa att klamydia ökat sedan 1996. Likaså aborterna. Antalet svenska 15-åringar som haft oskyddat sex är det högsta i Europa. De kan knappast skylla på bristande tillgång på kondomer. Nu görs en lätt logisk kullerbytta i samma artikel. Där står "Användning av kondom ...bestäms av tillgång till preventivmedel, sociala normer samt troligen även av hur väl ungdomar klarar skolan." Men - i Sverige har vi hur god tillgång på kondomer som helst. De flesta skulle nog även säga att den sociala normen är att kondom är ok - annars skulle väl inte påvens uttalande väcka sådan fasa?!

Jag har ytterst svårt att tro att de svenskar som avstår från kondom gör det för att påven säger nej till kondom. Av precis samma skäl har jag svårt att tro att afrikanska män avstår från kondom av detta skäl. Det är stundens hetta, "känslan", som gör att kondomen inte kommer fram. Lever man i en kultur som hävdar att man ska bejaka sina sexuella lustar oavsett när de faller på, ja då har man också ansvar för att människor lever så. Katolska kyrkan står för en annan slags kultur, där vi tror att människor är förmögna till att vänta och vara trogna, och att ta kontrollen över sina begär, och att detta är något gott.

RFSU, Planned parenthood, mfl, finns på många platser i Afrika och säljer eller delar ut kondomer. Ändå ökar antalet hivsmittade. Varför bör vi delta i detta och sprida en syn på sex som den Katolska kyrkan inte delar? Kan vi inte istället få vara med på våra villkor? Vi som står för 25% av aidsvården i Afrika ( i vissa länder tom 50%)? Som driver mer än 50 000 av Afrikas skolor? Som genom att hävda vår absoluta syn på alla människors lika värde bidragit till att minska stigmatiseringen av de drabbade? Men nej, någon verkar ha bestämt att den lilla gummibiten är i vägen för att vi ska få vara med på allvar i debatten. Trots forskning som visar att det ligger något i det vi hävdat hela tiden.

I länder där man satsat på kampanjer för avhållsamhet och trohet, t ex Uganda, har antalet smittade verkligen minskat visar Science-artikeln. Detta vill många inte ta till sig. Eller det faktum att antalet katoliker är litet i länder med många smittade, som t ex Sydafrika, Swaziland, Zimbabwe och betydligt större i länder med få smittade som Uganda och Kongo. Nu vill jag göra en reservation för det faktum att det inte finns någon statistik över hur antalet smittade ser ut i relation till religionstillhörighet. Om det nu är så att kondom är det enda som hjälper borde katoliker, som, i god antikatolsk tradition, antas lyda påven blint, vara klart överrepresenterade bland de smittade. Men är det så? Det vet vi inte. Tittar man på statistik över hivsmittade och antalet katoliker i t ex Sydafrika verkar det inte vara så (där är sex procent av befolkningen katoliker, men närmare 25 procent är hivsmittade).

Debatten om kondomens vara eller inte vara är en diskussion som förs intensivt i den Katolska kyrkan - det finns både kardinaler och biskopar och vanliga gräsrötter som har en annan uppfattning är påven. Vi lyder inte så där blint som katolikätarna gärna vill tro.

Vi är en kyrka som präglas av samtal, debatt och diskussion. Något annat vore otänkbart, ja en ren omöjlighet, med 1,1 miljard medlemmar och 4 000 biskopar och 400 kardinaler. Vi är inte den där fyrkantiga monoliten där alla tycker lika som nidbilden vill göra gällande. En sak är vi emellertid överens om. Det påven säger är värt att lyssna till. Han lyfter fram aspekter som annars lätt glöms bort. Jag hoppas innerligt att många lyssnar till Benedikts uppmaning på flyget till Kamerun - att bekämpa korruption och att i spåren av den globala finanskrisen visa solidaritet med Afrika.



0 Kommentera: