Orka va Jonas Gardell...

Posted by ... On 12:19 1 comment


Här är delar av en artikel från dagen.se där Jonas Gardell klagar på Katolska Kyrkan. Allt inom parantes är mina egna åsikter, resten är citerat från artikel. =)

Here it goes...





Biskop Arborelius stoppade Jonas Gardells inspelningar i Vatikanen

(På aftonbladet är rubriken istället: Katolska kyrkan stoppar Gardell)

Jonas Gardell stoppas från att spela in religionsprogram - av Vatikanen (dem gav bara inte honom tillstånd att filma i kyrkorna). Det är uppgifter som kommer från "Studio ett" i SR i eftermiddag.

Enligt programmet är det Peterskyrkan i Rom som har dragit in SVT:s tillstånd att filma för Jonas Gardells nya program om Gud. Enligt SVT gör de det på rekommendation av katolska kyrkans biskop i Sverige, Anders Arborelius.

Maria Hasselgren, pressansvarig på Stockholms katolska stift, bekräftar att Arborelius har kontaktat Vatikanen.
- Han har bara sagt att han inte kan stödja att Jonas Gardell kan filma i Peterskyrkan. Det har ingenting med hans (Jonas Gardells, red anm) läggning att göra, utan hans osakliga kritik mot Katolska kyrkan. Han är inte intresserad av att föra någon saklig debatt och då blir det väldigt konstigt att vi skulle stödja att han fick filma från våra heliga platser. Skulle judarna släppa in representanter för Sverigedemokrater för att göra ett reportage i synagogan? Det har jag väldigt svårt att tro, säger Maria Hasselgren till "Studio ett".
(Amen sistah!)

Jonas Gardell är just nu i Italien för inspelningar. När "Studio ett" når honom säger Jonas Gardell att Katolska kyrkan försöker tysta det fria ordet.
- Oavsett vad man tycker om det så är jag hedersdoktor i en av de mest förnämsta teologiska instutionerna i Europa. Det är inte så att jag är "bara vem som helst" som gör detta, säger Jonas Gardell till "Studio ett".
(Wooow snacka om huve)

Enligt SVT har Sveriges katolska biskop Anders Arborelius "inlagt sitt veto" för Vatikanen och berättat om Jonas Gardell och menat att han säger "fel saker" (Jag undrar om det är ett direkt citat från biskopen eller om det är Gardells egen tolkning). Vatikanen ska ha tagit intryck av det och därför dragit tillbaka tillståndet. SVT:s produktionsbolag har också fått mejl som förbjuder Jonas Gardell att vara fysiskt närvarande i Roms kyrkor (Låter inte trovärdigt).

- Det innebär att man har lagt en form av bannbulla på mig. Och det är fascinerande som troende kristen att vara bannlyst av Katolska kyrkan, säger Jonas Gardell till "Studio ett". (eeeh han behöver känna sig speciell)

Anders Arborelius pressekreterare Maria Hasselgren säger till Dagen.se att ingen kontakt alls har förekommit mellan biskop Anders Arborelius och Vatikanen i denna fråga.
SVT har kontaktat Maria Hasselgren för att få referenser från biskopen så att tv-teamet skulle komma in på de heliga platserna i Rom. Maria Hasselgren tyckte inte att det passade och fick biskop Anders stöd för detta. SVT fick alltså inga referenser att visa upp vi ankomsten till Rom. Det är allt som hänt i frågan, understryker Maria Hasselgren.

Men enligt Maria Hasselgren påstår SVT att man övertalat Vatikanen om att få filma på plats och att Anders Arborelius då i brev understrukit det olämpliga i teamets närvaro i Rom. Detta brev skulle sålunda ha fått Vatikanen att definitivt säga nej till SVT-teamet.
- Något sådant brev har biskop Anders inte skrivit. Det är rena påhittet, säger Maria Hasselgren.

Som sagt, orka vara Jonas Gardell...

1 Kommentera:

Veckans avslöjande!

Jonas Gardells intyg för att få filma i Vatikanen är inte ett inspelningstillstånd, utan ett besöksackreditering.

Det avslöjade Dagenläsaren "Tobias H" under chatten på Dagen.se i går. Och nu bekräftar också Katolska kyrkan i Sverige uppgifterna.

Det var när Dagen.se bjöd in till chatt för att diskutera den tv-sända debatten mellan Gardell och Katolska kyrkan som uppgifterna om "intyget" avslöjades.

Läs mer om avslöjandet på http://www.dagen.se