Katolska professorer ger röst åt de fattiga i USA

Posted by ... On 07:05 No comments

New York Times rapporterar att mer än 75 professorer från Catholic University i Washington och andra framstående katolska högskolor har skrivit ett skarpt formulerat brev till republikanen John A Boehner, där han anklagas för att svika grundläggande katolsk morallära.

Brevförfattarna menar att den budget han och republikanerna drivit igenom i kongressen kommer att skada fattiga, äldre och andra utsatta grupper.

Boehner som växte upp i en from katolsk familj ska på lördag tala vid huvudstadens katolska universitet, som är en prestigefylld mötesplats inom kyrkan. Men inför besöket på universitet har Boehner utsatts för den sortens hårda kritik som tidigare riktats mot vissa demokrater, bland andra president Obama: att politiken kränker kyrkans grundläggande undervisning.

"Herr talman, det sätt på vilket ni röstat står i strid med en av kyrkans äldsta moraliska läror", heter det i brevet.

"Från apostlarna till nutiden har kyrkans läroämbete hävdat att de som har makten
är moraliskt skyldiga att sätta de fattigas behov främst. Ert röstmönster när det gäller att stödja lagar till förmån för de fattigas desperata behov är ett av de värsta i kongressen. Denna grundläggande omsorg borde ha största vikt för katolska beslutsfattare. Men i stället motarbetar ni den", skriver professorerna.

Brevets författare kritiserar Boehners stöd för en budget som skär ned anslag till Medicare, Medicaid och näringsprogram för kvinnor, spädbarn och barn, men beviljar skattesänkningar till de rika och till företag.

Professorerna kallar detta för anti-liv-politik, en särskilt vass formulering med tanke på att den brukar användas mot politiker som stöder rätten till abort.
Medicare erbjuder sjukvårdsförsäkring för pensionärer, och Medicaid är ett liknande system för fattiga och låginkomsttagare.

0 Kommentera: