Katolska hjälporganisationer på plats när stormen Isaac passerade

Posted by ... On 22:55

Katolska organisationer var med den 27 augusti för att bedöma skadorna i efterdyningarna av den tropiska stormen Isaac som passerade över Karibien och där minst 24 människor dog och tiotusentals evakuerades.

Stormen innebar omfattande översvämningar och stormskador på Kuba och på Hispaniola, ön som delas av Dominikanska republiken och Haiti, innan den gick norrut mot den US-amerikanska kusten. Öarna klarade sig förhållandevis bra, då stormens centrum passerade söder om Hispaniola och den nordvästra kusten av Kuba.

”Det regnade mycket och vindarna var starka, men de hade inte samma kraft som en orkan”, sade Lorenzo García-Troncoso, chef för Caritas i Dominikanska republiken.

Den 27 augusti rapporterade myndigheterna på Haiti att dödssiffran där var 19 personer. Haiti är ett sårbart land som fortfarande återhämtar sig från den stora jordbävningen 2010. Runt 421 000 haitier lever fortfarande i tält och tillfälliga skjul.

”För tusentals familjer innebär stormen Isaac en svår prövning. Jag har sett busslaster av barn utan föräldrar anlända till härbärgen och jag talade med en kvinna som förlorat sitt barn när de var tvungna att fly från sitt översvämmade hem mitt i natten”, sade Stephania Musset, talesperson för Oxfam, en humanitär grupp som arbetar i landet.

För att läsa hela artikeln tryck här. 

Kristna syrier hålls fångna av rebellgrupper

Posted by ... On 23:02


12 000 kristna hålls fångna i det lilla samhället Rableh nära den libanesiska gränsen sedan syriska rebellstyrkor omringat byn.


Blockaden av byn, som snart varat i två veckor, gör att människorna där inne "lever på bröd och vatten", rapporterar nyhetsbyrån Fides. Mat och medicin har tagit slut och det saknas mjölk och blöjor till barnen. Byn uppges vara omringad från alla håll. Tre unga män från byn ska ha ha dödats av prickskyttar. En av dem var gift och pappa till fyra barn, berättar en anonym präst för Fides. Endast lite hjälp har nått de belägrade.

"Vi behöver all hjälp vi kan få"
Både den melekitiska (grekisk-katolska) patriarken och Vatikanens nuntie i Syrien har vädjat för de fångade i Rableh.

Enligt nyhetsbyrån CNA har den nederländska organisationen Hjälp kyrkan i nöd (Kerk in Nood) försökt hjälpa en by som befinner sig i liknande situation som Rableh. Man har försökt att komma in i byn med bröd, men beskjutits. Caritas i Libanon har förmedlat en desperat vädjan från den lokale prästen, som lyckats ringa dem från sin mobil:

- Vi har organiserat oss så att vi kan överleva. Vi står vid varandras sida och vi delar på allt. Vi behöver all hjälp vi kan få. Snälla, hjälp oss, sa prästen enligt Hjälp kyrkan i nöd.

50000 euro
Organisationen har samlat ihop 50 000 euro och försäkrar att medlen ska gå till nödvändiga förnödenheter.

Fides rapporterar också att ett grekisk-katolskt kloster i Quara har träffats av en bomb. I klostret befann sig då ett femtiotal personer, bland dem ett tjugotal flyktingar. Inga människor skadades, men väl delar av det 1 500 år gamla klostret.

Fick fly till ett kloster
Ärkebiskopen i Aleppo har tvingats fly till Libanon sedan hans residens angripits och plundrats under striderna mellan regerings- och rebelltrupperna. Han och flera andra präster fick först fly till ett närbeläget kloster. Även de melekitiska och maronitiska ärkebiskopsresidenserna angreps. Stridande tog sig också in Museet för bysantinsk kristendom "Maarrat Nahman" och förstörde ikoner och andra utställningsföremål.

Enligt källor till Fides befarar de kristna kyrkorna i Syrien att striderna urartar i "sekteristiskt våld".

Libanons president i möte om säkerheten vid påvebesöket

Posted by ... On 00:15


Förberedelserna för påven Benedictus XVI:s besök i Libanon fortskrider oberoende av konflikterna i landets norra delar. På måndagen träffade president Michel Sleiman resans organisationskommitté. Enligt uppgifter från den statliga nyhetsbyrån NNA handlade mötet om frågor kring det officiella programmet, säkerheten och medierna. I överläggningarna deltog förutom den planeringsansvarige ministern, Nazem Khoury, även nuntien, ärkebiskop Gabriele Caccia och Beiruts maronitiske ärkebiskop, Paul Matar.

Oberoende av detta överlade enligt NNA på måndagen Sleiman med arméchefen, general Jean Qahwaji. I centrum för dessa överläggningar stod åtgärder från militären för att säkra gränsområdena och att få situationen i staden Tripoli i Norra Libanon under kontroll. Under de senaste dagarna har där enligt nyhetsbyrån närmare 17 människor mist livet i strider mellan shiitiska alawiter och sunniter.

Likaledes tog på måndagen den maronitiske patriarken, Bechara Boutros al-Rai emot vice ordföranden för den saudiska humanitära hjälporganisationen Alwaleed Bin Talal Foundation, Leila El-Solh Hamadeh, för att diskutera läget i Libanon och i regionen.

Frukten av Moder Teresas arbete

Posted by ... On 14:13


Ahmed Kelly föddes med missbildade armar och ben och lämnades framför ett hem för föräldralösa barn tillsammans med sin bror Emmanuel, i Bagdad, när han var nio år gammal. De togs omhand av moder Teresas systrar och blev senare adopterade av en välgörenhetsarbetare och flyttade till Australien. Idag tävlar Ahmed Kelly i 50m bröstsim i Paralympics och Emmanuel tävlade i den amerikanska versionen av The X Factor. För mer om deras historia tryck här. 

Riskfyllt att konvertera

Posted by ... On 23:23


Att byta religiös tillhörighet är i många länder förenat med faror och problem, menar FN:s sakkunnige i religions- och livsåskådningsfrihet, Heiner Bielefeldt. Barnen måste fortsättningsvis gå i den ursprungliga religionens trosundervisning, det vill säga den religion som föräldrarna har distanserat sig från.

I en intervju i tidningen Christlichen Medienmagazins pro, sade Bielefeldt, att i upp till 30 procent av världens länder förekommer inskränkningar för och hot mot konvertiter. Förutom islamistiskt präglade länder är det också svårt i hinduisitiskt dominerade Indien och i buddhistiska stater i Sydostasien svårt att bedriva mission som kan leda till konversion. Detsamma gäller i Grekland. Att byta religion är huvudämnet i Bielefeldts årsberättelse för FN:s generalförsamling.

Enligt hans uppskattning tilltog under förra året antalet stater i vilka religionsfriheten kränks. Det totala antalet människor som förföljs för sin tros skull kan han dock inte uppge.

Idottare visade sin tro öppet under OS

Posted by ... On 01:05


När den etiopiska långdistanslöparen Meseret Defar korsade mållinjen och därmed fick guld var det första hon gjorde att ta upp en bild av Jungfru Maria och Jesusbarnet som hon burit med sig under 5000 meters loppet och bad, full av tacksamhet och fylld med glädje.

När irländska boxaren Katie Taylor, tillkännagavs som den förste någonsin att ta OS-guld i sin kategori, var hennes första ord tacksamhet till Gud och Jesus.

Meseret är ortodoxt kristen och Taylor är pingstvän, dessa är bara två exempel på vad som blivit en outtalad företeelse i årets olympiska spel. Det tysta, återhållsamma men offentliga uppvisandet av sin tro av idrottare. Från enkla krucifix, till prostrationer i bön har idrottare från olika religiösa bakgrunder fört sin privata, personliga relation med Gud in på den globala arenan, i rörande stunder av tacksamhet och lovprisning.

”Det är kanske ett tecken för många av oss i samhället, att det lilla offentliga tecknet på tro inte gör någon skada”, säger biskop Richard Moth, biskop i det brittiska försvaret. ”Det är ett tecken på att tron är inte bara en personlig sak, och på ett mycket enkelt sätt är det en möjlighet att förkunna evangeliet, att förkunna tron och allt detta kan bara vara bra!”.

Katoliker utmanar Frankrikes president

Posted by ... On 03:17


I katolska kyrkor över hela Frankrike kommer det att hållas en speciell bön under högtidsdagen för Jungfru Marias upptagning till himlen, som infaller på onsdag den 15 augusti. Anledningen är att man motsätter sig både den nya regeringens planer att legalisera samkönade äktenskap och dess övervägande lätta på förbudet mot dödshjälp. Under sin valkampanj i våras utlovade den socialistiska presidenten François Hollande reformer i båda dessa områden.

Bönen önskar att folkvalda skall försvara det gemensamma bästa gentemot ”speciella önskemål” och att de skall stödja traditionella familjer ”hela livet, särskilt vid smärtsamma ögonblick”. Den uppmanar också att barn ”upphör att vara föremål för vuxnas intressekonflikter och att de har rätt till kärleken från en far och en mor”.

En talesperson för kyrkan sade att man med bönen vill ”öka medvetenheten hos allmänheten om det allvarliga i de val” som landet står inför.