Katolska hjälporganisationer på plats när stormen Isaac passerade

Posted by ... On 22:55 No comments

Katolska organisationer var med den 27 augusti för att bedöma skadorna i efterdyningarna av den tropiska stormen Isaac som passerade över Karibien och där minst 24 människor dog och tiotusentals evakuerades.

Stormen innebar omfattande översvämningar och stormskador på Kuba och på Hispaniola, ön som delas av Dominikanska republiken och Haiti, innan den gick norrut mot den US-amerikanska kusten. Öarna klarade sig förhållandevis bra, då stormens centrum passerade söder om Hispaniola och den nordvästra kusten av Kuba.

”Det regnade mycket och vindarna var starka, men de hade inte samma kraft som en orkan”, sade Lorenzo García-Troncoso, chef för Caritas i Dominikanska republiken.

Den 27 augusti rapporterade myndigheterna på Haiti att dödssiffran där var 19 personer. Haiti är ett sårbart land som fortfarande återhämtar sig från den stora jordbävningen 2010. Runt 421 000 haitier lever fortfarande i tält och tillfälliga skjul.

”För tusentals familjer innebär stormen Isaac en svår prövning. Jag har sett busslaster av barn utan föräldrar anlända till härbärgen och jag talade med en kvinna som förlorat sitt barn när de var tvungna att fly från sitt översvämmade hem mitt i natten”, sade Stephania Musset, talesperson för Oxfam, en humanitär grupp som arbetar i landet.

För att läsa hela artikeln tryck här. 

0 Kommentera: