Guds kärleksfulla plan för människan!

Posted by ... On 00:08 No comments

"Troshandlingen" är "människans svar på Guds uppenbarelse, som gör sig själv känd, som avslöjar sin kärleksfulla plan för mänskligheten", sa påven igår och sammanfattade innebörden av tron genom Augustinus ord: "Att gripas av sanningen som är Gud, Sanningen som är kärlek ". 

I sin allmänna onsdagsaudiens, tillägnad "att leva adventstiden i samband med Trons år", fokuserade Benedictus XVI på "Guds plan för människan", som Paulus beskriver i Efesierbrevet. Tro, förklarade påven, betyder att "välkomna in i våra liv Guds plan för världen, att låta Gud vägleda oss genom sitt ord och sakramenten för att förstå vad vi måste göra, vilken väg vi måste följa". "Att förstå som Gud förstår, i enlighet med hans vilja, och att se med hans ögon – fortsatte påven – är vad som gör våra liv stabila" så att vi "kan stå och inte falla". Därför, under denna adventstid, är det viktigt att vi "förnyar vår visshet att Gud är närvarande", även "mitt bland många svårigheter", har han ”kommit till världen, och blev en människa som oss", för att be oss "att även vi blir ett tecken på hans handlingar i världen ".

Män och kvinnor, förklarade påven, är inte "chansens frukter", utan resultatet av "en plan fylld av kärleksfull godhet avlad genom Guds eviga förnuft som skapade världen genom den skapande och frälsande kraften i hans Ord". "Vår kallelse – sa Benedictus XVI - är inte bara att stanna i världen, det är något större: det är att vara kallade av Gud, innan världens skapelse, i Sonen, i Jesus Kristus", eftersom "det gudomliga Initiativet föregår varje mänsklig respons". 

Med andra ord, Guds " plan fylld av kärleksfull godhet " blev inte "kvar i Guds tystnad, i höjderna av sin himmel": det är Gud, som Dei Verbum fastslår, som "öppnade sin himmel för oss, som kom ner för att vägleda människan genom avgrunden av hans kärlek ". Allt detta, förklarade påven: "kommer inte för att ersätta vår mänsklighet, men är uppfyllelsen av våra djupaste önskningar, av den törst efter det oändliga och den fullhet som vi bär inom oss och som leder oss till en lycka som inte är begränsad eller flyktig, men evig ". 
Att acceptera Guds "plan fylld av kärleksfull godhet" som avslöjas i Kristus - avslutade Benedictus XVI - "medför en radikal och grundläggande förändring av vårt sätt att närma oss verkligheten", en sann "omvändelse", en "förändring av vår mentalitet", eftersom en sådan plan "blir meningen som upprätthåller livet, den klippa varpå vi kan hitta stabilitet ". //Vatikanradion

0 Kommentera: