Maria, Jesu Mor

Posted by ... On 03:22 No comments

Marias plats i katolsk tro missförstås ofta. Katoliker tillber inte Maria utan vi ber om hennes förböner (att hon ska be för oss). Tillbedjan tillkommer bara Gud. Men katoliker vördar Maria, eftersom hon fick den största uppgiften en människa kunde få. Genom henne gjorde Gud sin inträde i mänsklighetens historia. Ingen större värdighet kunde ha givits åt en människan.

Denna värdighet tvingades inte på henne. Den var beroende av hennes friavilliga ja. I den första kapitlet i Lukasevangeliet berättas om hur Maria svarade Gud: "Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt." På grund av Marias tillitsfulla svar på Guds kallelse ses hon av katoliker som ett föredöme för varje kristen. Som Jesu moder var hon den första att överlämna sig åt honom och ställa sig till hans tjänst. Därför kan hon också kallas den första lärjungen.

Katoliker ser Maria som sin andliga mor. Precis som en människa kan be en annan om hennes förböner, kan hon be till Maria: "Bed för oss syndare nu och i vår dödsstund.."

0 Kommentera: