Hur ser den religiösa världen ut 2050? Det är förstås omöjligt att veta, men precis på samma sätt som det går att göra väderprognoser går det också att skissa upp ett framtida religiöst landskap.
Kristendom är i dag världens största religion. Och kommer så att förbli de närmaste fyrtio åren. I alla fall om man ska tro på de framtidsutsägelser som presenteras i den nyutkomna boken "Atlas of Global Christianity", där stora databaser samkörts, och där framtiden stakas ut med hjälp av demografiska och religiösa trender.
Om världens framtidsforskare får rätt kommer två mastodontreligioner att dominera. Redan i dag är kristendom och islam de i särklass största religionerna i världen, och över hälften av världens befolkning (55,6 procent) bekänner sig till någon form av muslimsk eller kristen tro. Kristendom och islam är också de religioner som kommer att växa mest, och tillsammans med daoism och bahai är det de enda religionerna som förväntas att växa procentuellt fram till år 2050. Då kommer 62,1 procent av världens befolkning antingen vara kristna eller muslimer.
Folkreligionerna förlorarDe religiösa förlorarna är olika typer av folkreligioner, som ofta byggs upp kring en etnisk grupp, som i en alltmer globaliserad värld inte visar sig konkurrenskraftiga med religioner med globalt anspråk. Kinesiska folkreligioner har i det sammanhanget haft en enorm tillbakagång. För hundra år sedan var över 22 procent av världens befolkning utövare av kinesiska trosläror. Nu är den siffran nere på 6,6 procent och prognosen är att kinesisk folktro kommer att fortsätta minska i jämförelse med andra religioner.
Eftersom världens befolkning väntas öka från dagens 6,9 miljarder till 9,2 miljarder år 2050 kommer de flesta religioner att få fler anhängare rent numerärt. Antalet kristna kommer exempelvis att öka från 2,3 miljarder till 3,2 miljarder, och antalet muslimer gör en liknande uppåtgående resa från 1,5 miljarder till 2,4 miljarder.
Ateisternas skara krymperMen det finns även religioner, eller livsåskådningar, som rent numerärt kommer att backa. "Något oväntat utgör ateister och agnostiker en krympande skara", konstaterar författarna till "Atlas of Global Christianity". 1970 utgjorde de 20 procent av världens befolkning, och sedan dess har antalet ateister och agnostiker sjunkit. I dag samlar de båda religionsskeptiska livsåskådningarna omkring 11 procent av jordens befolkning och om fyrtio år kommer siffran att vara nere i 7,5 procent.
År 2050 kommer det finnas en stor religiös mångfald. Framförallt i västvärlden, där immigration och sekularisering "kommer att fortsätta omforma det religiösa landskapet", om framtidsprognoserna slår in.
På jordens södra halvklot kommer däremot en motsatt trend etablera sig i många länder, där mångfalden minskar och en religion kommer att bli dominerande. Det troliga alternativet är att länder i syd främst kommer att välja mellan kristendom och islam.
Källa: dagen.se