Guds Medhjälpare

Posted by ... On 12:19 No comments

Jesus skulle ha kunnat utföra alla sina under ensam, utan någon annans medverkan. Men det vill han inte,han låter oss vara “Guds medhjälpare” (1 Kor 3:9). Vid bröllopet i Kana får Maria och tjänarna spela en avgörande roll. När Jesus vill bespisa den stora folkmassan låter han lärjungarna och en liten pojke ur folkhopen vara med.

Jesus fråga Filippos: “Var skall vi köpa bröd så att alla dessa får något att äta? “ (Joh 6:5). Han känner ansvar för de hungriga människorna,med delar ansvaret med lärjungarna och överlägger med dem. Och lärjungarna kommer med sina inlägg. Filippos menar att det är omöjligt att ge mat till en sådan folkmängd. Andreas har upptäckt en pojke med fem kornbröd och två fiskar, men antar att så litet inte kan bli till något.

Jesus vill använda det lilla mäsnkliga bidraget för att fullborda sin avsikt. Han tar tacksamt emot brödet och fiskarna. Jesus hade kunnat ordna allt själv, han hade kunnat låta bröd falla ned från himmelen i vars och ens händer. Men han vill inte ge oss det vi behöver utan vår egen samverkan. Av det som pojken givit låter han lärjungarna dela ut till folket, och så blir de väl försedda ända till överflöd.

Gud tar människan på allvar.Även om det är han ensam som frälser oss, får många andra spela en aktiv, avgörande roll. Utan Maria skulle Gud inte blivit människa. Utan präster skulle det i kyrkan inte finnas sakrament.

Människan är Guds medhjälpare. Det är hennes värdighet och samtidigt hennes fruktansvärda ansvar.

0 Kommentera: