30 000 unga på Taize-träffen

Posted by ... On 05:02 No comments

För första gången samlas över 30 000 unga på Taize-träffen i Nederländerna

Mer än 30 000 unga kristna från hela Europa möts över nyårshelgen under den europeiska ekumeniska Taize-träffen i Nederländerna.

Sedan 1979 har Taizegemenskapen inbjudit till nyårsträff för ungdomar men det är första gången som träffen hålls i Nederländerna. Det är hamnstaden Rotterdam som är mötesplatsen, födelseplatsen för den stora humanisten Erasmus av Rotterdam.

Försoning i kristenheten

Under året som gått har Taize-gemenskapen firat sitt 70-årsjubileum. Den grundades av schweizaren Roger Schutz-Marsauche. Han var protestant och ville se en försoning i kristenheten. I dag är omkring de 100 bröder, katoliker och medlemmar i olika evangeliska kyrkor från 25 länder. Taize-grundaren Roger Schutz-Marsauche dog 2005 i en ålder av 90 år. Sedan dess leds gemenskapen av Alois Prior.

Hälsning från påven

Påven Benedikt XVI har skickat sin hälsning till ungdomarna som möts i Rotterdam. Han önskar dem, mod, och om det är nödvändigt - simma mot strömmen och att inte falla för individualismen. Han önskar dem vidare en stärkande tro som hjälper dem att visa solidaritet med lidande människor.

Även kyrkoföreträdare från andra kyrkor och politiker har sänt sina hälsningar. Den ekumeniske patriarken Bartholomaios I skrev i sin hälsning att ungdomarna är framtidens kyrkan och att kyrkan är deras liv.

0 Kommentera: