JPII liturgiska åminnelsedag blir den 22 Oktober =)

Posted by ... On 01:03 No comments

Påven Johannes Paulus II:s liturgiska åminnelsedag kommer att firas den 22 oktober i Rom och Polen, enligt ett dekret i dag från Kongregationen för gudstjänst och sakrament.

Det dekret, som tillkännagav "den exceptionella karaktär" för påvens saligförklaring, reglerar den offentliga liturgiska observans, även känd som "kult", som gäller för den snart välsignade Johannes Paulus II. Påvens saligförklaring kommer att äga rum den 1 maj i Vatikanen.

Även om en tacksägelsemässa efter en saligförklaring normalt är begränsad till de platser där den välsignade bott eller arbetat, har Vatikanen givit tillstånd för lokala församlingar runt om i världen att fira en tacksägelsemässa under året efter påvens saligförklaring.

Datum för tacksägelsemässan skall väljas av stiftets biskop för sitt stift, och av superior för ordnar och kongregationer, men den måste äga rum före den 1 maj 2012.

Den 22 oktober kommer en liturgisk åminnelse automatiskt att infogas i de liturgiska kalendrar i stiftet Rom och stiften i Polen. Andra lokala kyrkor och religiösa familjer kan begära tillåtelse att göra detsamma.

För de lokalkyrkor där en liturgisk åminnelse observeras, kan en kyrka bli uppkallad efter Johannes Paulus II, men i andra stift måste en påvlig dispens beviljas av Vatikanen.

I dekretet offentliggjordes också själva inledningsbönen som skall användas i de liturgiska minnesgudstjänsterna och tacksägelsemässorna.

TACKSÄGELSEMÄSSA firas i Stockholms katolska domkyrka den 2 maj kl. 17.00. Biskop Anders Arborelius är huvudcelebrant

0 Kommentera: