Kampen mot arga bilister

Posted by ... On 23:18 No comments

Kyrkan i Polen genomförde på söndagen en bönedag för att minska stressen och utbrotten bland bilister i landet.

Bönedagen är startskottet för den första Internationella trafiksäkerhetsveckan som FN utlyst och som börjar 23 april och slutar 29 april.

- Många beter sig som vettvillingar i trafiken, tycker katolske prästen Marian Midura, som tog initiativet till bönedagen.

Han arbetar med att själavårda bilister och kommer också att organisera en tvådagars retreat för hetlevrade bilförare. Tanken är att de ska få tid att reflektera över sitt aggressiva beteende bakom ratten.

Raseriet bland bilförare är ett stort problem i Polen. Det orsakar olyckor, ofta med dödlig utgång. Enligt en undersökning 2009 inträffar tolv dödsolyckor i Polen per 100 000 invånare. Motsvarande siffra i Storbritannien är 3,9 dödsfall – trots att britterna både har fler bilar och ett betydligt större vägnät än polackerna.

- Vi ber böner, bär med oss helgonbilder och pryder våra bilar med fisken, den urgamla kristna symbolen. Trots detta respekterar vi inte andra medmänniskor i trafiken, säger Marian Midura enligt The Telegraph.

Bönedagen är Katolska kyrkans senaste inititativ för en säkrare trafikmiljö i Polen. Katolska kyrkan gör med jämna mellanrum uttalanden om den stora etiska betydelsen av att köra försiktigare och med mindre adrenalin som pumpar.

Katolska präster har också gjort gemensam sak med polisen för att höja moralen bland landets bilförare.

"Bilisters tio budord":

1. Du skall inte vara självisk när du kör.

2. Du skall inte vara rå mot dina medmänniskor, vare sig det gäller dina ord, gärningar eller gester.

3. När du ger dig ut på vägen: glöm inte att be. Glöm inte att tacka när du kommit fram. Hedra Sankt Kristoffer (de resandes skyddshelgon).

4. Respektera fotgängarna.

5. Du ska inte döda - var nykter.

6. Ta på säkerhetsbältet, för din egen säkerhets skull.

7. Kör inte våghalsigt.

8. Utsätt inte dig själv och andra för fara.

9. Hjälp behövande på vägen.

10. Följ trafikreglerna och respektera polisens arbete.

0 Kommentera: