Korsvandring utomhus under långfredagen

Posted by ... On 03:17 No comments

Flera hundra deltog i blöta korsvandringen


Snöglopp och kalla vindar på långfredagen avskräckte inte alla. Flera hundra kristna över hela Sverige deltog i korsvandringar för att påminnas om Kristi lidande och död.
Under fredagen kunde flera stora träkors skådas i olika städer. Allt från Svenska kyrkan och pingstkyrkan till katolska kyrkan och baptistsamfundet har deltagit i ekumeniska korsvandringar. Promenaden genomförs för att symbolisera Jesu vandring mot Golgata. I Södertälje samlades cirka 120 personer för att vandra tillsammans efter träkorset.

-Vädret avskräckte nog en del, men vi som var där hade en god stund, säger David Westergård, assisterande pastor i Södertälje pingst.

-Vi gjorde fjorton stopp längs vägen där vi läste bibelställen på både arabiska och svenska. Vi var en blandning av invandrare och svenskar från pingst, katolska, mission, baptist och koptiska kyrkan.

Kyrkoherde Björn Göransson vid S:t Ansgars katolska församling hade även med sig 10000 små kors av olivträ som han köpt i Betlehem och som delades ut bland korsvandrarna. Korsen hade han burit med sig i en säck när han vandrade den riktiga korsvägen, Via Dolorosa, i Jerusalem.

Snöyra och regn
Även i Linköping lyckades man samla ihop folk till ett korståg genom staden.

-Det var snöyra och regn, men det blev bra. Det är gott att få göra sådant här tillsammans som kyrkor, tycker Anette Fredriksson, pastor i pingstkyrkan Sionförsamlingen och föreståndare för bibelskolan på Bjärka-Säby.

30-40 personer deltog, tippar Anette Fredriksson, och det gjordes fem stopp där man bad för staden, läste en bibeltext och sjöng tillsammans. Under helgen fylldes också kyrkan när Sionförsamlingen bjöd på påskmusikal.

-Det var häftigt. Vi hade dansare, orkester, barnkör och blandkör. Kyrkan var fullsatt, säger Anders Ekenstedt, föreståndare för Sionförsamlingen.

Heldag i S:ta Clara
I den svenskkyrkliga församlingen S:ta Clara i Stockholm tog de tillvara på hela långfredagen. Efter traditionsenlig korsvandring genom city inbjöd man till att se filmen "The Passion of the Christ" och därefter tog församlingen Hillsong över med konsert och mässa.

-Vi har aldrig haft så mycket folk som kommit på filmvisningen tidigare och på konserten var det knökafullt i kyrkan, berättar Nils Lidskog, präst i S:ta Clara.

-Och vädret under vandringen var ändå på något sätt det bästa. Det blev avskalat och vi gjorde det inför Gud.

0 Kommentera: