Dömdes till 6års fängelse för att ha delad en film på Facebook

Posted by ... On 00:15 No comments


Kairo: Sju koptiska kristna i exil dömda till dödsstraff


I dag onsdag har en domstol i Kario utdömt dödsstraff till sju koptiska kristna, som för närvarande befinner sig i utlandet, för förolämpning av islam. De dömda har anklagats för att ha medverkat i produktionen av den islamfientliga filmen Innocence of Muslims, meddelar talespersonen för Kairos statliga advokatskår, Adel Al-Saedd. Detta enligt CNN.
Genom medverkan i produktionen och spridningen av filmen ska de dömda ha gjort sig skyldiga till förolämpning av islam och profeten Mohammed, heter det i Egyptiska medier som citerar motiveringen i domslutet. Alla dömda, däribland filmens producent, har anklagats i sin frånvaro. Bland dem är enligt uppgift också den i Kalifornien boende Nakoula Basseley Nakoula, som utpekas som huvudansvarig för filmen.
Representanter för den koptisk-ortodoxa kyrkan betecknar domen som hård. De betonar samtidigt, att kyrkan avvisar varje form av förolämpning av religion.
Den i september utgivna filmen som finns på YouTube har i flera delar av den muslimska världen lett till demonstrationer och våldsamma övergrepp på amerikanska inrättningar och västliga ambassader. Flera personer har dödats. I Egypten har flera personer tidigare häktats för att ha spridit filmen.
En koptisk lärarre har dömts till sex års fängelse, eftersom ha gjort filmen tillgänglig på sin Facebook. Rättegången mot en koptisk bloggare ajournerades i dag till den 12 december istället.

0 Kommentera: