Tyska biskopar värnar om muslimers rätt att konvertera

Posted by ... On 11:23 No comments

Tysklands katolska biskopar hävdar rätten för muslimer att byta religion. Om någon med muslimsk bakgrund vill låta döpa sig, är detta ett uttryck för ett samvetsavgörande och måste respekteras, heter det i ett dokument från tyska biskopskonferensen som presenterades i måndags.

Trots den religionsfrihet som grundlagen garanterar kan det vara riskabelt för en muslim att övergå till kristendomen, varnar biskoparna. Även i Tyskland kan konvertiter som tar detta steg ”möta faror för liv och hälsa”. Biskoparna uppmanar i dokumentet själasörjarna och andra ansvariga att umgås med finkänslighet med muslimska dopkandidater och att erbjuda ”en inte alltför tidspressad, intensiv förberedelse”. På inga villkor får önskan om konversionen kopplas samman med sociala eller materiella stödåtgärder. Inte heller frågor kring uppehållstillstånd får spela in.

I Tyskland beräknas det årligen finnas ca 150 muslimer som begär att få bli katoliker, vilket innebär kring fyra procent av alla vuxendop. Inga sifferuppgifter föreligger för den evangeliska kyrkan.

0 Kommentera: