Uppdrag granskning - SSPX

Posted by ... On 11:05 No comments

I vintras genomgick kyrkan ett stålbad när påven hävde exkommunikationen av biskoparna i St Pius X:s prästbrödraskap bara dagar efter att en av dem, Richard Williamson, i tv-programmet Uppdrag granskning förnekat Förintelsen.

Många i och utanför kyrkan drog då den felaktiga slutsatsen att kyrkan nu skulle ha godkänt anti-semitiska åsikter och avståndstagande från Andra Vatikankonciliets tydliga bejakande av religionsfrihet, ekumenik och religionsdialog.

Påven själv gjorde i ett brev till de katolska biskoparna i mars helt klart att så inte är fallet.

För att försonas fullt ut med den Katolska kyrkan måste SSPX ta avstånd från Williamsons uttalanden, och acceptera kyrkans lära så som den förkunnats av Andra Vatikankonciliet och alla de efterkonciliära påvarna.

Den 23 september kommer Uppdrag granskning att sända ett program där de följer upp vad som hänt sedan i vintras, och vad man i Vatikanen visste innan exkommunikationen hävdes.

I programmet framgår att vi på Katolska biskopsämbetet i Stockholm, så som vi alltid brukar göra, vidarebefordrat den information som vi hade om SSPX och Richard Williamson, inklusive innehållet i Uppdrag gransknings intervju med honom, till företrädare i Vatikanen.

Jag vill understryka att vi rutinmässigt skickar information om kyrkliga angelägenheter till Vatikanen, och att det inte rör sig om något exceptionellt i just detta fall.

Jag vill också framhålla att det är min uppfattning att det goda som kom ut av turbulensen i våras var att vi alla fick lov att bekänna färg.

Påven och Vatikanen har krävt att Richard Williamson och SSPX tydligt och kraftfullt tar avstånd ifrån och ber om förlåtelse för förnekandet av Förintelsen. Så har ännu inte skett, åtminstone inte vad gäller Williamson själv.

Inte heller kan vi se att företrädarna för SSPX hittills visat prov på den öppenhet och ödmjukhet som krävs inför de samtal om försoning som ska inledas i oktober. Tyvärr sade deras generalsuperior, biskop Bernard Fellay så sent som i juli i år att de inte är villiga att vara tillmötesgående och visa någon kompromissvilja när det gäller de centrala skillnader som finns i uppfattningar mellan katolska kyrkans ledning och SSPX. ( http://www.cfnews.org/bishopfellay-090731.htm )

Låt oss alla be om den Helige Andes ledning, och påminna oss om att Kristus aldrig överger sin Kyrka.

+ Anders Arborelius OCD

0 Kommentera: