Mariasystrar och präst frias från anklagelser

Posted by ... On 00:47 No comments

Den anklagade prästen och ordenssystrarna måste betraktas som helt oskyldiga till de anklagelser som har riktats mot dem.”

Det skriver biskop Anders Arborelius efter att katolska biskopsämbetet utrett en anmälan från en kvinna som påstått att hon vid fyra års ålder utsattes för sexuella övergrepp under rituella och satanistiska former av den dåvarande katolske prästen i Oskarström. Enligt anmälaren skulle hon ha blivit våldtagen av prästen och flera andra män samtidigt. Föreståndarinnan för barnhemmet skulle ha varit med och planerat och organiserat ritualerna. De övriga nunnorna skulle ha varit införstådda med övergreppen.

Biskopsämbetets utredning konstaterar att anmälan innehåller för många orimliga uppgifter för att det ska vara möjligt att sätta tilltro till den. Däremot ifrågasätter inte biskop Anders Arborelius att anmälaren själv är övertygad om att hon har blivit utsatt för övergrepp utförda på det fasansfulla sätt som hon har beskrivit.

...

– Beskedet från biskopen är otroligt skönt och naturligtvis en lättnad. Men vi trodde aldrig på uppgifterna, säger Izabela Szymariska, en av Mariasystrarna i Oskarström som i dag är i 80-årsåldern.

Katolska kyrkans diakon i Halmstad, Gorm Christoffersen, är inte heller överraskad över utredarens slutsats.

– Vi hade inte väntat något annat, säger han.

Katolska biskopsämbetet i Sverige har under 2010 gjort fyra utredningar om sexuella övergrepp mot barn. I tre fall bekräftas att katolska präster mellan 1940 och 1970 utsatt barn för sexbrott. En präst förgrep sig på två pojkar, i ett annat fall pågick övergreppen mot en flicka i fyra år i samband med att hon biktade sig och den tredje prästen förgrep sig på två systrar, vars mamma han hade ett förhållande med. Samtliga fall är preskriberade enligt svensk straffrätt.

Ni kan läsa hela artikeln här


0 Kommentera: