Ortodox + Katolik = Samarbete :)

Posted by ... On 10:33 No comments


Rysk-ortodoxa kyrkan är för "strategisk allians" med katoliker

Chefen för Moskva-patriarkatets utrikesdepartement, metropolit Hilarion, och ordförande för det påvliga rådet för kristen enhet, kardinal Koch diskuterade på konferens i Tyskland.


Würzburg (KAP) Den ryska ortodoxa kyrkan vill sluta en "strategisk allians" med den katolska kyrkan för att försvara traditionella värderingar i Europa. Detta ekumeniska koncept framkastades på lördagen i Würzburg av chefen för Moskva-patriarkatets utrikesavdelning, metropolit Hilarion,. Genom detta partnerskap bör man gemensamt kunna försvara den sociala medvetenheten om äktenskapets olöslighet samt värdet av mänskligt liv från befruktningen till döden. Hilarion uttryckte detta vid World Congress i den katolska kyrkans hjälporganisation Kirche in Not med deltagande av också kardinal Kurt Koch, ordförande för det Påvliga rådet för de kristnas enheten.

I den moderna världen är begrepp som äktenskap och familj utsatta för en radikal omtolkning, sade Hilarion. Alliansen är nödvändig för att skydda kristendomen mot "korruption och förvrängning." Gemensamma insatser mot den ökande diskrimineringen och förföljelsen av kristna. är lika viktiga-

Av samma uppfattning är också protestantiska eller anglikanska kristna som i sina samhällen är sorgsna över deras avlägsnande från traditionen. "Liberaliseringen av den kristna läran" i den protestantiska men också den katolska teologin måste omprövas tillsammans sa Hilarion.

Kardinal Koch samtyckte i princip till idén om en "strategisk allians". Men fortfarande måste man överväga begreppet eftersom det i väst har en militär klang. Koch sa att han hade under sitt första besök hos Moskva-patriarkatet med Hilarion under dessa dagar talat utförligt om projektet. Han kunde inte tala med samma entusiasm om projektet eftersom han inte var säker på om han hade den katolska kyrkan bakom sig, särskilt i tysktalande länder. Dessutom bör den grekisk-ortodoxa kyrkan „tas med i båten“.

Kardinalen betonade att det från projektet går ut ett "positivt budskap". Folk har „öppna öron“, eftersom de vet att något inte stämmer med vårt samhälle.



0 Kommentera: