Västs Aids strategi misslyckas enligt ny rapport

Posted by ... On 03:42 No comments

Matthew Hanley, en amerikansk folkhälsoexpert som har arbetat med hiv- förebyggande program i Afrika har i en intervju med "The Catholic Herald" berättat att "Den överväldigande mängd epidemiologisk bevis säger oss att vi vet väldigt lite om de åtgärder vi gör, trots försäkringar om att de är nödvändiga lösningar på problemet" och att "Många skulle bli förvånade över att kondomer inte levererar det de utlovar i kampen mot aids". Hanley fortsätter med att säga att "även om kondomer har varit den mest prioriterade interventionen och den som ständigt blir uppmuntrat, har den en ganska dålig merit i allmänheten- för aids i Afrika, samt en rad andra sexuellt överförbara infektioner i väst. De statistiska nedgångar man har kunnat uppnå i Afrika beror främst på förändringar i sexuellt beteende, framförallt då det gäller trohet eller vad som ibland kallas för "partner reducering".

Miljontals människor dör i Aids eftersom västerländska regeringar vägrar acceptera att kondomer är ineffektiva i att begränsa spridningen av Aids. Hanley står bakom en ny rapport som visar att spridningen av sjukdomen har ökat markant i de länder som har översvämmats av kondomer. Detta anses bero på att kondomer tenderar att uppmuntra till större riskfyllda beteenden. Man har däremot kunnat se att spridningen har sjunkit på de få områden där befolkningen har uppmuntrats till monogami och trohet inom äktenskapet.

Rapporten beräknar att om man istället för att ha distribuerat kondomer, främjade trohet och avhållsamhet, söder om Sahara, skulle ca sex miljoner nya infektioner kunnat avvärjts i mindre än ett decennium. Sådana program kan ha räddat 3.200 liv i Sydafrika enbart mellan åren 2000 till 2010. För även om kondomer används på rätt sätt, skulle de ske 12.000 nya infektioner på en befolkning på en miljon människor.

För att läsa hela artikeln tryck här.

0 Kommentera: