Påvlige nuntien i Syrien: "Fruktan växer bland kristna"

Posted by ... On 14:47 No comments

Ärkebiskop Zenari i Vatikanradio-intervju: "atmosfären av fredlig samexistens mellan olika religioner ändras"

Vatikanen och religiösa ledare i Syrien fruktar att våldsspiralen och den hätska stämningen i landet mot de kristna kan köra in en kil i den tidigare fredliga samexistensen mellan religioner. Den kristna minoriteten i Syrien upplever att den rör sig på en knivsegg, rapporterade det apostoliska sändebudet i Syrien, ärkebiskop Mario Zenari, i en intervju med Vatikanradion: "Jag har märkt en växande oro bland kristna, rädslan för framtiden ökar från månad till månad. "


Syrien har alltid varit en modell för fredlig samexistens mellan olika religioner, men många kristna känner att "denna atmosfär ändras av den senaste tidens händelser", sade sändebudet, "Det skulle vara förfärligt om dialogen och goda relationer mellan olika religioner som finns i Syrien, skulle skadas." Många syrianer har i varje fall redan flytt våldet till Turkiet och Libanon, däribland också kristna.

Ärkebiskop Zenari klagade över att han inte längre kunde nå många kristna i landet: "En av de viktigaste uppgifterna för en påvlig representant är att besöka de katolska kristna församlingarna här. Dessa små gemenskaper är utspridda och skingrade. Tills för några månader sedan kunde han besöka dessa kristna, ”men man måste vara försiktig, man kan inte längre röra sig fritt och inte besöka några fler platser".


Den syriska oppositionen ökas, enligt olika grupper av observatörer, med personer från den övervägande sunnitiska befolkningen, även om många kristna finns bland dem, men det har ännu inte bekräftats. För Ramadanperioden har de protesterande aviserat dagliga demonstrationer.


Den "heliga månaden" verkar mer och mer förvandlas till en blodig Ramadan, fruktade den påvlige nuntien. "Detta är mycket påfrestande och väldigt sorgligt för alla och jag går med en vädjan till påven, som redan för flera månader sedan sade att blodspillan måste upphöra. Situationen håller på att bereda oss stor smärta. "


Sedan protesterna började i Syrien har syriska säkerhetsstyrkor enligt människorättsaktivister

dödat minst 1 600 civila och gripit minst 12.000 regeringsmotståndare.


För mer info om Syrien tryck här eller här.


Signum

0 Kommentera: