Ytterligare fyra präster fängslade i Kina

Posted by ... On 14:42 No comments

I provinsen Shandong i östra Kina har ytterligare fyra katolska präster arresterats. De fyra tillhör den underjordiska katolska kyrkan, som är lojal med påven i Rom. Arresteringen ägde rum natten till i onsdags, den 3 augusti, och uppges bero på att de fyra prästerna vägrar att bli medlemmar i den så kallade patriotiska katolska kyrkan, som kontrolleras av regimen i Peking. Det meddelade i går, lördag, den katolska nyhetsbyrån Asianews.

Prästerna uppges nu sitta i isoleringshäkte i staden Dongming och de får ingen mat. Katoliker i staden har vänt sig till Vatikanen för att be påven att framföra ett krav till den kinesiska regeringen att prästerna ska friges. De fyra prästerna deltog i en retreat vid en katolsk retreatgård i staden Luquan, när polisen på natten bröt sig in och arresterade dem. Prästernas namn är: Wang Chengli (48 år), Zhao Wuji (50 år), Li Xianyang (34 år) och Sun Guichun (38 år).

Efter några av år av mer avspända relationer mellan Vatikanen och regimen i Peking har de kinesiska myndigheterna sedan en tid tillbaka en mer hårdför linje gentemot Vatikanen och de kinesiska katoliker som vill vara lojala med påven. I juni och juli vigdes exempelvis två katolska biskopar i Kina på regimens uppdrag, utan det påvliga tillstånd som den katolska kyrkolagen kräver. Den underjordiska katolska kyrkan utsätts regelbundet för trakasserier och hot från de kinesiska myndigheterna.

Signum

0 Kommentera: