Lever vi i en åsiktsdiktatur?

Posted by ... On 13:58 No comments


Ur boken "Gud och Världen. Ett samtal med Peter Seewald"
(Svensk utgåva, Veritas Förlag, 2007)

Seewald: Ni har i samband med att vi talade om kristendomens förluster i det sekulariserade samhället visat på en ny, ännu fullständigt underskattad fara för tron, nämligen på möjligheten av en subtil antikristen åsiktsdiktatur. Ett sådant åsiktsdiktatur accepterar enbart en anpassad en mjuk kristendom, medan bärarna av den autentiska tro gärna blir diskrediterade som hårdföra eller fundamentalister.


Papa Benny: Det är, tror jag, en verklig fara. Inte att man öppet förföljer de kristna, det skulle vara alltför gammalmodigt och opassande. Nej, man är väldigt tolerant, officiellt är man naturligtvis för allt. Men så handlar det om särskilda saker som man förklarar som uteslutna och sedan som fundamentalistiska, också då det handlar om verklig tro. 
Och jag tänker att här kan det komma till en situation då motstånd måste bildas och visserligen mot en diktatur med skenbar tolerans, som utesluter trons anstöt genom att förklara den intolerant. Här kommer verkligen intoleransen hos de så kallat toleranta i blickpunkten. Tron sökes inte konflikten, den söker utrymme för frihet och ömsesidigt frambärande av varandra. Men den kan inte låta formulera sig genom standardiserade modernt formulerade anpassade etiketter. Tron är förpliktad i en högre trohet gentemot Gud och måste då också räkna med situationer med en helt ny art av konflikter.

0 Kommentera: