Mexikansk präst mordhotad

Posted by ... On 07:36 No comments


Den mexikanske katolske prästen Alejandro Solalinde har blivit mordhotad för sina insatser för migranter i Mexiko. Han har lämnat landet efter uppmaning från den katolska kyrkans ledning i Mexiko. ”Jag lämnar Mexiko av lydnad till kyrkan, inte på grund av rädsla”, förklarar prästen, enligt dagstidningen Diario Xalapa. Solalinde talar om ett ”taktiskt tillbakadragande”. Samtidigt riktar han misstankar mot lokala politiker, att de samarbetar med narkotikamaffian och ligger bakom mordhoten.


För några dagar sedan meddelade Solalinde att han skulle lämna posten som koordinator för den social och pastorala verksamheten i stiftet Tehuantepec. Människorättsorganisationer och den mexikanska biskopskonferensen uppmanade honom enträget att ta detta steg. I början av den gångna veckan lämnade han landet. Solalinde har vid flera tillfällen fördömt narkotikamaffians verksamhet.


Solalinde har varit ansvarig för en katolsk mottagning för migranter från Cenral- och Sydamerika. Dessutom har han koordinerat logi för migranter i den mexikanska delstaten Oaxaca, och gett de flyktingar som är på genomresa på väg till USA en säker sovplats och skyddat dem för angrepp från narkotikamaffian. Den mexikanska biskopskonferensen meddelar att Solalinde kommer att återuppta sitt arbete. Tidpunkten för hans återkomst är emellertid oklar.

0 Kommentera: