Astrologi och Religion?

Posted by ... On 11:02 2 comments

Fråga: Astrologi och religion - Går det att kombinera?


Svar: Många tycker om att läsa sitt horoskop i tidningen; på den nivån kan astrologin ha visst underhållningsvärde. Men den som tar astrologin på allvar menar att den kan förutsäga framtiden, att vi alltså inte skulle kunna påverka utvecklingen. Vi skulle helt enkelt vara "programmerade" genom födelsedatum och klockslag och genom stjärnornas ställning just då - som mänskliga robotar i ödets händer. Men en troende människa kan aldrig se sig själv som en hjälplös schackpjäs, hon skapar sitt eget öde och utvecklar sina fulla möjligheter - men med Guds hjälp. 


Från boken: "Rakt på sak om att vara KATOLIK" utgiven av KPN

2 Kommentera:

Hej (igen)!
Vad är det för skillnad mellan de förutsägelser som finns i Gamla Testamentet och astrologi? Jag menar att det inte i sak är någon skillnad mellan förutsägelser genom ''profeter'' eller genom studier av stjärnor. Bägge är lika osakliga och osanna, eller? Vänliga hälsningar; Bo Hoffman

Bra fråga! För hur kan man tro på "förutsägelser" genom profeterna utan att det stör den fria viljan? Allt blir ju förutbestämt, eller?

Vi tror att profeterna fick sina uppenbarelser från Gud. Att detta i sin tur inte stör människans fria vilja beror på att det enbart är de skapade som är beroende av tiden, Gud är inte det. Vi har en dåtid, nutid och framtid. För Gud sker allting nu (enligt teologen Mark P. Shea). Detta leder till att det är fortfarande vi som väljer vilken väg vårt liv ska ta, våra egna handlingar osv. Astrologi syftar däremot på att vårt liv är deterministisk, vilket står i motsatts till kristen tro.

Sen är det upp till var och en att avgöra vad han eller hon vill tro på.