Den kungliga tipspromenaden

Posted by ... On 07:54 No comments




1. Ordet kommer av det grekiska och latinska ordet biblia som egentligen betyder böckerna. Ordet har blivit det mest använda namnet på den kristna kyrkans heliga skrifter. Andra namn är: Den heliga skrift, Böckernas bok, Guds bok. Vad är ordet man är ute efter?

a) Harry Potter
b) Kateketen
c) Bibeln


2. Vad betyder Deuteronomium

a) Du är vacker
b) Femte Moseboken
c) Paula är bäst

3. Hon var prästen Sakarias hustru och Johannes döparens mor. Vad hette hon?

a) Elisabeth
b) Rawa
c) Zakia

4.Stad i Mindre Asien. Staden omtalas i Uppenbarelseboken 3:7. Ett av de sju breven i Uppenbarelseboken var till den kristna församlingen i just denna stad. Brevhälsningen till församlingen innehåller uppmuntran och beröm.
Se i Bibeln: Upp 1:11, Upp 3:7-13
Vilken stad var det?


a) Byblos
b) Stockholm
c) Filadelfia

5. Den plats utanför Jerusalem där Jesus korsfästes. I Luk 23:33 kallas platsen Skallen. Platsen har fått sitt namn antingen därför att den liknade en skalle eller därför att den användes som begravningsplats. Vad heter staden där Jesus korsfästes?

a) Golgota
b) Norrköping
c) Tyre

6.En av de två städer vid döda havet som enligt 1 Mos 19:23-29 gick under i en naturkatastrof på Abrahamstid. Gud straffade staden.

a) Diarré
b) Gomorra
c) Sydon

7. Det var vanligt att man i samband med dödsfall och begravningar skickade efter särskilda kvinnor. De skulle genom gråt och klagan hjälpa till att visa den sorg som man kände. Vad kallas dessa kvinnor?

a) Tjaterskor
b) Gråterskor
c) Sörjare





8.I Uppenbarelseboken berättas att den stora slutsstriden mellan Gud och det onda skall stå på en plats som kallas......? Se bibeln: Upp 16:16

a) Israel
b) Harmageddon
c) Egypten

9.Ett namn på Messias, som efter kristen tro kom i Jesus Kristus. Profeten Jesaja använde detta namn i profetian i Jes 7:14. Namnet betyder Gud är med oss.


a) Immanuel
b) Salamaoui
c) Janusz

10: Vad är Keruber?

a) Mattorna man lägger framme vid altaret
b) Särskilda änglar i Guds närhet
c) Människor som har kommit till himlen

11. Vid persiska viken bodde kaldéerna. De var ett av de folk som tillsammans med flera andra skapade det babyloniska väldet. Flera av de mäktiga härskarna i Babylonien var kaldéer. En av dem hette Nebukadnessar som år 586 f.Kr erövrade Jerusalem och förde bort judarna till fångenskap i Babel. Kaldeerna intresserade sig mycket för stjärnkunskap och stjärntydning. Vad betyder ordet Kaldé?

a) Matälskare
b) Vis man eller astrolog
c) Kämpe

12. En av Jesu tolv apostlar. Apostelns namn var på hebreiska språket Simon. Jesus gav honom namnet Cefas. Namnet kommer av det arameiska ordet och betyder klippa. I Matt 16:19 säger Jesus till honom " Jag ska ge dig nycklarna till himmelriket". Aposteln har därmed fått nyckeln som kännetecknet men också den upp och ner hängande korset eftersom han korsfästes med huvudet nedåt. Påven räknas som denna persons efterträdare. Vad heter Aposteln?

a) Filippos
b) Simon
c) Petrus

13. Räknas som hedningarnas apostel, var född i staden Tarsos i Mindre Asien. Han var jude och romersk medborgare, hans judiska namn var Saul. Denna apostel förföljde kristna innan han omvände sig till kristendomen, när han var på väg till Damaskus. Efter omvändelsen gick han ut på missions resor och förkunnade den kristna tron. Somliga tror att han led martyrdöden genom att halshuggas i Rom år 64 e.Kr. Vad heter aposteln? * Jag är döpt efter honom!

a) Lukas
b) Matteus
c) Paulus

14. Vad betyder ordet salig?

a) Lycklig
b) Helig
c) Troende





15. Så brukar man kalla det berg där Jesus förvandlades inför tre av sina lärjungar. Hans kläder blev glänsande vita. Mose och Elia visade sig och samtalade med Jesus. Lärjungarna fick höra en röst säga - Detta är min älskade son. Lyssna till honom - .

a) Mount Everest
b) Himalaya
c) Härlighetens Berg


0 Kommentera: