Dopets nödvändighet

Posted by ... On 05:32 2 comments

Herren själv framhåller att dopet är nödvändigt för frälsningen. Likaså har han befallt sina lärjungar att förkunna evangeliet och döpa alla folk. Dopet är nödvändigt för frälsningen för dem vilka evangeliet har förkunnats för och som har haft möjligheten att be om detta sakrament. Kyrkan känner inte till något annat medel än dopet för att säkerställa inträdet i den eviga saligheten. Därför aktar hon sig för att försumma den uppgift hon har fått av Herren att låta alla dem som kan döpas "födas på nytt av vatten och Ande". Gud har bundit frälsningen till dopets sakrament, men han är själv inte bunden till sina sakrament.


Allting har kyrkan hållit fast vid sin bestämda övertygelse om att de som dödas för trons skull utan att ha tagit emot dopet blir döpta genom sin död för och med Kristus. Detta blodsdop liksom önskan om att bli döpt bär dopets frukter utan att vara sakrament.
När det gäller katekumener som dör före sitt dop gör deras uttryckliga önskan att ta emot det i förening med deras ånger av sina synder och deras kärlek dem säkra på den frälsning de inte har kunnat ta emot genom sakrament.

"Ty eftersom Kristus har dött för alla och eftersom människans kallelse och slutligen är en enda och identisk med kallelsen till Gud, måste vi hålla fast vid att den helige Ande erbjuder alla människor att på ett sätt som Gud känner till, få del av påskens mysterium." Varje människa som söker sanningen och gör Guds vilja så som hon känner till den kan bli frälst. Man kan anta att sådana människor uttryckligen hade önskat att bli döpta om de hade känt till dopets nödvändighet.

När det gäller barn som dött utan att bli döpta kan kyrkan anförtro dem Guds barmhärtighet, något som hon också gör vid deras begravning. Ja, Gud som i sin stora barmhärtighet vill att alla människor skall bli frälsta och Jesu ömhet mot barnen som får honom att säga :"Låt barnen komma hit till mig och hindra dem inte"(Mark 10:14) låter oss hoppas att det finns en frälsningsväg för barn som dött utan att bli döpta. Så mycket mera angelägen är också kyrkans maning att inte hindra barnen att komma till Kristus genom dopets heliga gåva.

2 Kommentera:

Oskyldiga barn är inte goda nog för himlen. mmmm snyggt.

Det står att alla människor ska dömas efter det dem hade kunskap om. Teoretiskt sett kan alla komma till himmelen, men det är något som Gud avgör och som vi inte kan känna till i förväg.

Ett barn har inte kunskap om dopets sakrament som en vuxen har. Om du som vuxen ändå väljer att avstå så är det en hel annan grej.