Castro med vid katolsk invigning på Kuba

Posted by ... On 08:53 No comments

Kubas president Raul Castro närvarade vid onsdagens invigning av det första katolska bygget i landet på femtio år. Tillsammans med präster, inklusive Vatikanens representant, firade han ett nytt prästseminarium.

Banden mellan Katolska kyrkan och Kuba har varit ansträngda sedan revolutionen på Kuba 1959. Relationerna har mjukas upp något de senaste åren och kyrkans representanter har hjälpt till vid frigivandet av oliktänkande de senaste året.

Kardinal Jaime Ortega är kyrkans överhuvud i Kuba, och han hade bara varma ord för Raul Castro och hans bror Fidel under invigningen av San Carlos och San Ambrosio seminariet under onsdagen.

- I kyrkans namn tackar jag förre och nuvarande presidenten, som hedrar oss med sin närvaro, för statens stöd i arbetet, sa han enligt bbcnews.

Det tidigare prästseminariet togs över av myndigheterna 1966, och blivande präster har sedan dess tvingas studera i en gammal byggnad i Havanna. Efter 1959 lämnade många präster landet och Fidel Castro utnämnde Kuba till en ateistisk stat, även om de diplomatiska förbindelserna med Vatikanen aldrig bröts.

Tidigare i år vände sig Raul Castro till kyrkan efter starka internationella påtryckningar att släppa 52 politiska fångar. Till dags dato har 39 av dem flugits till Spanien tillsammans med sina familjemedlemmar, men 13 av dem finns ännu kvar i fängsligt förvar. De vill inte lämna landet och har därför tackat nej till kyrkans förlikningsförslag.

0 Kommentera: