Möjligt möte mellan påven och patriarken av Moskva

Posted by ... On 00:54 No comments


Senaste nytt – katolsk nyhetsservice

Möjligt möte mellan påven och patriarken av Moskva

Chanserna har ökat betydligt för ett historiskt möte mellan påven Benedictus XVI och den ryska ortodoxa patriarken av Moskva, Kyrill I. Metropoliten Hilarion, som är chef för Moskva-patriarkatets utlandskontakter, ska enligt ryska massmedier idag, fredag den 26 november, ha sagt att ”ett möte mellan påven och patriarken blir allt mera sannolikt för varje dag som går”. Ännu är det dock för tidigt att lägga fast något exakt datum för mötet, tillade metropoliten.

De rent praktiska förberedelserna inför mötet mellan de båda kyrkoledarna har ännu inte satts igång. Syftet med mötet skulle vara att förbättra relationerna mellan den katolska och den ortodoxa kyrkan och att främja en ömsesidig förståelse för varandra. Till skillnad från tidigare nämnde inte Hilarion att den ryska kyrkan denna gång skulle ha ställt upp några särskilda specifika betingelser för mötets genomförande.

Ett möte mellan påven och överhuvudet för den rysk-ortodoxa kyrkan skulle vara en historisk händelse, eftersom ett sådant möte hittills aldrig ägt rum.

I sin nyligen utkomna intervjubok ”Världens ljus” säger Benedictus XVI att han gärna skulle vilja ha ett möte med patriark Kyrill I, och att han tror att ett sådant möte inte ligger särskilt långt bort i framtiden. I boken uttrycker påven också sin glädje och tacksamhet till metropolit Hilaron för den konsert som han i Vatikanen ledde i maj förra året, i samband med femårsdagen av Ratzingers installation som påve. (Hilarion är själv både kompositör och dirigent). /signum

0 Kommentera: