Massmord av Kristna i IRAK

Posted by ... On 09:50 No comments

Hur kommer det sig att Dagen är den enda tidningen i Sverige som nämner massmorden av kristna förra söndagen i Irak? När en pastor i USA nämnde att han ville bränna koranen kunde ingen undgå detta i nyheterna men när människor blir ihjälskjutna i en kyrka är det knäppt tyst i svensk media.
Här är en artikel från Dagen som pratat med en folkmords överlevare vid namnet Gabriel:

Gabriel är en av dem som klarade sig undan med livet i behåll från blodbadet i Bagdadkyrkan: Hur länge ska omvärlden se på när vi dödas?

Sedan terroristattacken mot katolska katedralen i Bagdad i förra veckan har Dagen talat med flera personer som överlevde attentatet. Gabriel är en av dem som förlorade flera anhöriga. - Vi är snart utplånade, säger han.
Dagen har tidigare skildrat vad som hände i den katolska katedralen i Bagdad när fem attentatsmän tog sig in på en gudstjänst och dödade ett 50-tal personer. Gabriel är en av flera personer vi har talat med och som var med inne i kyrkan under de timmar som gärningsmännen höll de kristna i skräck. I flera timmar

- Gudstjänsten pågick när de fem arabisktalande personerna kom in i kyrkan och började skjuta på de som satt längst bak i kyrkan. Flera sköts i bakhuvudet, säger Gabriel som i likhet med andra vi talat med är starkt tagen av söndagens tragedi.
Genom släktingar i Sverige lyckas vi få en intervju med Gabriel som i likhet med många andra lämnat Bagdad och inte vågar återvända efter händelsen.

I flera timmar höll de fem islamisterna kyrkobesökarna i skräck. Ibland sköt de ihjäl folk, ibland skadesköt de andra. Bland det första de gjorde var att döda två av de tre präster som tjänstgjorde, berättar Gabriel.
- Prästen ville få dem att sluta skjuta folk. Men då gick de fram och sköt honom och sedan den andra prästen, säger han.
- Jag kan inte beskriva detta som något annat än ett planerat massmord på oss kristna. Terroristerna sköt främst de unga. De gick runt och dödade som de ville, säger Gabriel, som besökte gudstjänsten tillsammans med sin fru och sin dotter och ett barnbarn. Frun och dottern dog i attentatet, medans barnbarnet ligger på sjukhus svårt medtagen.
Släckte ner i kyrkan

Något av det första som terroristerna gjorde var att släcka ner i kyrkan, berättar Gabriel och minns att många blev skräckslagna av det sparsamma ljuset och attentatsmännens dödsskjutningar.
- Den fina gudstjänsten hade förvandlats till något mörkt och fruktansvärd. Det var som i en grav, säger Gabriel.
"Han var bara tre år"Gabriel och andra vi har talat med är särskilt märkta av en händelse när attentatsmännen skadesköt en pojke.
- Han var bara tre år. Han blev ledsen och grät när de sköt hans pappa. Då sa någon av terroristerna att de skulle få tyst på pojken, så de sköt honom i benet. Han blödde kraftigt och dog efter ett tag, säger en medtagen Gabriel, vars berättelse inte kan återges i detalj på grund de brutala inslagen.



0 Kommentera: